VIJESTI

SREBRENICA Otvaranje spomen-česme u Brezovicama 1. avgusta

Radovi se privode kraju

Fena

28.7.2015

Kada dođu ljetni mjeseci i godišnji odmori i kada se Srebreničani rasuti širom svijeta vraćaju u Bosnu i Hercegovinu, iskoriste priliku za druženje i sjećanje na one koji su ubijeni tokom agresije i genocida nad Bošnjacima Srebrenice.

brezovica1
 
Jedno takvo druženje koje će biti krunisano otvaranjem spomen-česme ubijenim Brezovljanima bit će organizirano u srebreničkom selu Brezovice, koje je od Srebrenice udaljeno oko 29 kilometara. 

U Brezovicama je prije agresije živjelo 467 stanovnika, a danas ih živi petero. Obnovljeno je svega osam kuća, jer su sve kuće tokom agresije zapaljene. 

U toku agresije i genocida ubijeno je 98 Brezovljana, među kojima je bio veliki broj maloljetnih dječaka, a imena svih ubijenih bit će ispisana na spomen-česmi. 

Po riječima jednog od glavnih organizatora za izgradnju spomen-česme Murisada Bektića, veliki broj Brezovljana se okupio oko ideje za izgradnju spomen-česme te je prikupljeno 32.400 KM. 

brezovica2

Radove na izgradnji spomen-česme privode se kraju i njeno otvaranje je planirano 1. augusta u prisustvu velikog broja Brezovljana koji su potvrdili svoj dolazak.

Pošto je loša putna infrastruktura jedna od glavnih kočnica povratka u ovo srebreničko selo, pokrenuli su i akciju za prikupljanje novca za sanaciju makadamskog puta koji vodi do sela u dužini od devet kilometara.