BIH

Cormack: Poreski obveznici moraju znati kako se njihov novac troši

Potpisan memorandum između USAID-a i Vlade FBiH

A. DUČIĆ

28.7.2015

Američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack i federalni premijer Fadil Novalić potpisali su danas Memorandum o razumijevanju o USAID-ovoj podršci Vladi FBiH na unapređenju fiskalnog sektora putem reformi. Projekat će se provoditi u naredne četiri godine.
 
Ambasadorica Cormack je rekla da se ovim memorandumom Federacija obavezuje na osnovne reforme sistema javnih finansija. Dodala je da se i ona obavezuje u ime Vlade SAD da preko USAID-a FBiH podrži u provedbi ovih reformi.
 
- Građani možda ne smatraju reformu finansija najvišim prioritetom. Ne razumiju svi šta ustvari znači reforma javnih finansija i zašto je ona potrebna BiH. Da, ona jeste neophodna za članstvo u EU, ali što je najvažnije, vjerovali ili ne, ove reforme utječu na svakodnevni život svih građana. BiH su potrebne finansijske reforme radi ostvarivanja  prihoda. Bez prihoda vlasti ne mogu popravljati, niti graditi nove puteve ili aerodrome, educirati nastavni kadar i modernizirati škole, unaprijediti rad bolnica i domova zdravlja – kazala je ona.
 
Istakla je da je teško ostvarivati prihode, čak i ako se to uradi na korekan i transparentan, te efikasan način, ali da nije nemoguće.
 
- Dokazali smo da je reforma javnih finansija moguća i isplativa čak i bez opterećivanja kompanija ili radnika. SAD su prvi put podržale fiskalni sektor u BiH 1996. godine kada smo pomogli prestruktuiranju vanjskog duga zemlje. Od toga smo dosta postigli. Fiskalne reforme koje je podržao USAID pomogle su da se povećaju prihodi od direktnih poreza za gotovo 90 posto u proteklih 12 godina – kazala je američka ambasadorica.
 
Naglasila je da je iste ovakve memorandume potpisala u Brčkom i Banja Luci.
 
Ona je navela da se partnerstvom želi potaknuti reforme koje uključuju racionalizaciju i smanjenje nepotrebnih poreza za kompanije, poboljšanje budžetskog planiranja uz realne projekcije prihoda. Također, one uključuju pojednostavljenje platnog sistema kako bi kompanije na jednostavniji način plaćale poreze.
 
- Također ćemo povećati nivo transparentnosti javne potrošenje kako bi poreski obvzenici znali kako se njihov novac troši.  BiH je potreban korektan i transparentan sistem registracije preduzeća, održiv sistem zdravstvenog i penzijskog osiguranja te u potpunosti usklađen režim direktnih poreza u oba entiteta i distrikt Brčko – rekla je ambasadorica SAD.
 
Ona je pozdravila donošenje reformske agende uz napomenu da se Federacija i drugi nivoi vlasti sada suočavaju s teškim izazovom koji se odnosi na reformu tržišta rada što je također jako važno - SAD zajedno sa EU ovo podržavaju i nudimo pomoć – kazala je ambasadorica.