VIJESTI

ZZO USK sufinacira parove sa sterilitetom: Za jedan postupak 3.000 KM

Rok za prijave do ponedjeljka

I. N. Š.

28.7.2015

Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona i ove godine će sufinancirati parove koji imaju problem sa sterilitetom ili nekim drugim oblikom nepolodnosti. Postupak asistirane reprodukcije sufinansiraće u iznosu 3.000 KM po jednom postupku, a ukupan broj odobrenih postupaka zavisi od sredstava planiranih Finansijskim planom Zavoda za 2015. godinu za ove namjene.

Potrebno je da su parovi minimalno dvije godine u braku što dokazuju izvodom iz Matične knjige vjenčanih, da imaju status osiguranog lica Zavoda najmanje šest mjeseci na dan podnošenja zahtjeva, te da žena nema više od 42 godina života.

Medicinski kriteriji podrazumijevaju neprohodnost jajovoda koje se dokazuje  HSG ili laparoskopskim nalazom, oligoastenospermija, dokazuje se nalazom spermiograma i nalazom i mišljenjem urologa, zatim  udruženi uzroci koji se dokazuju nalazom i mišljenjem ginekološkog konzilijuma uz neprohodnost in vitro fertilizacije ili da žena nije prethodno rađala što se dokazuje anamnezom.

Prijave se mogu podnijeti putem obrasca koji se može preuzeti na web stranici Zavoda ili na adresu  Zavoda Ulica 5. Korpusa br. 10 Bihać, Odjeljenje za pravne i opće poslove, kancelarija broj 9.