BIH

CCI u Tuzli održao uličnu akciju povodom unapređenja u oblasti obrazovanja odraslih

Građanima dijeljen promotivni materijal o informiranju obrazovanja odraslih

Autor:M. Ah.

28.7.2015

Centri civilnih inicijativa (CCI) danas su u pješačkoj gradskoj zoni Korzou u Tuzli organizirali uličnu akciju u okviru koje je bio postavljen štand na kojem su građanima dijeljeni letci i promotivni materijal o informiranju obrazovanja odraslih.

Cilj ove akcije jeste skrenuti pažnju građana na potrebu unapređenja u oblasti obrazovanja odraslih, kao i na donošenje Zakona o obrazovanju odraslih TK, koji će se naći na sutrašnjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona.

- Ovaj Zakon mi zagovaramo već dvije godine, a sutra će biti prva tačka dnevnog reda na skupštinskoj sjednici. On će donijeti koristi i nezaposlenima i poslodavcima. Nezaposlenim će biti omogućeno sistemsko povećanje znanja, vještina i njihovih kapaciteta, kako bi bili konkurentniji na tržištu rada, dok će poslodavcima biti omogućena sistemski kvalitetnija radna snaga - Slaven Divčić, koordinator u CCI.

Istakao je da će ovaj Zakon omogućiti i brze dokvalifikacije i prekvalifikacije stručnog osposobljavanja koji mogu inicirati službe za zapošljavanje, te ustavno pravo svih građana, tvrdi, na besplatno osnovno obrazovanje za one koji nemaju osnovni i obavezni nivo znanja.

- Zakon će pružiti i sistemsko opismenjavanje građana, jer po procjenama u BiH postoji oko 200 hiljada nepismenih odraslih osoba.  Stoga, pozivamo poslanike Skupštine TK, da sutra bezuslovno podrže ovaj Zakon o obrazovanju odraslih - poručio je Divčić.