GLOBUS

Ekshumacija i identifikacija posmrtnih ostataka američkih vojnika iz Pearl Harbora

Poginuli u napadu Japana

Fena

28.7.2015

Posmrtni ostaci neidentificiranih pripadnika vojske SAD-a, koji su poginuli u napadu Japana na američki vojnu bazu u Pearl Harboru, ekshumirani su kako bi mogli da budu identificirani i sahranjeni sa svim vojnim počastima, saopćilo je Ministarstvo odbrane te zemlje.

Kovčezi sa posmrtnim ostacima pet poginulih mornara i marinaca umotani su u zastave SAD-a i prenijeti su iz grobnica u laboratorij, gdje će biti analizirani pomoću modernih forenzičkih metoda, koje uključuju i analizu DNK, prenosi Reuters.

Od 429 članova posade, njih 388 sahranjeno je u havajskim grobnicama kao nepoznate osobe nakon što se vojni brod "USS Oklahoma" na kojem su se nalazili 7. decembra 1941. godine našao na meti japanskih podmornica i bombardera.

Pentagon je saopćio da želi da se svi identificiraju u narednim godinama, a novim naporima će biti iskopan 61 grob sa 45 grobnica, navodi agencija.

- Nedavni napredak u forenzici i tehnologiji, kao i pomoć članova porodice u pružanju genetskih informacija, sada su nam omogućili da identificiramo svakog člana posade posebno - navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane.

Posmrtni ostaci marinci i mornara koji budu identificirani bit će vraćeni njihovim porodicama kako bi mogle da ih sahrane sa svim vojnim počastima, naveo je Pentagon.

U napadu na američku vojnu bazu u Pearl Harboru poginulo je više od 2.400 osoba, a nakon toga SAD su se uključile u Drugi svjetski rat.