REGION

PODGORICA Sastanak ministara BiH, Crne Gore i Srbije

Zajednički pristup jačanju sigurnosti

Redakcija

28.7.2015

Trilateralni sastanak ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića, ministra unutrašnjih poslova Crne Gore Raška Konjevića i ministra unutrašnjih poslova Republike Srbije Nebojše Stefanovića održan je danas u Podgorici.

Prethodna tri trilateralna sastanka rezultirali su postignutim značajnim uspjesima u oblasti unutrašnjih poslova i policijske saradnje. I sa ovog skupa upućena je snažna poruka o punoj spremnosti tri susjedne države da se zajedno bore protiv svih vidova prekograničnog kriminala.

Ministri su na ovom sastanku analizirali dosadašnju saradnju koja je ocijenjena veoma uspješna, posebno kada je u pitanju zajednički pristup jačanju granične sigurnosti. Razmatrani su  i novi modaliteti saradnje i  regionalnog pristupa u borbi protiv prekograničnog kriminala i drugih sigurnosnih prijetnji, prvenstveno terorizma.

- Poruka koju želimo i ovaj put poslati je da granice ne predstavljaju sigurnu luku za kriminalce, odnosno prepreku za našu zajedničku borbu protiv svih vidova kriminala, istrage i razmjenu informacija, naglasio je Mektić.

Posebna pažnja je posvećena regionalnoj saradnji kada je u pitanju EU integracije, te je izražena spremnost za međusobno pomoć i rezmjenu informacija i iskustava u ispunjavanju uslova za punopravno članstvo u EU.