BIH

SDA i SBiH imaju okvirni sporazum, ali nisu potpisali koaliciju

Sastanak u Sarajevu

M. Aš.

28.7.2015

Predstavnici delegacija SDA i Stranke za BiH, koji su danas održali sastanak u Sarajevu, tvrde da su postigli okvirni sporazum prema kojem bi SBiH bila dio kolacije uz SDA i HDZ BiH.

Besim Imamović, potpredsjednik Stranke za BiH kazao je da su SDA i SBiH danas usaglasili strateške ciljeve, a da bi sporazum trebao biti objelodanjen nakon što ga u narednim danima potpišu lideri stranaka.

S druge strane, Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA, kazao je da su sva sporna pitanja između ove dvije stranke razriješena te da će usaglašeni sporazum biti ponuđen i ostalim partnerima koji bi trebali činiti novu koaliciju, ali nije kazao o kome je riječ.

- Do sada bi to trebalo biti SDA SBiH i HDZ ali tragat ćemo i za dodatnim partnerima kako bi imali dodatnu većinu. Idemo ka tome da imamo više ruku nego što je potrebno - rekao je Sarajlić.

Podsjećamo, nakon što je DF napustio koaliciju SDA-HDZ BiH nova parlamentarna većina u FBiH već mjesecima ne postoji.

Inače, delegaciju SDA su činili generalni sekretar Amir Zukić, potpredsjednik i član predsjedništva stranke Asim Sarajlić te Safet Softić, potpredsjednik SDA, dok su u delegaciji SBiH Muhidin Alić, potpredsjednik stranke i generalni sekretar Salem Halilović.