NOGOMET

Armin Hodžić za "Avaz": Za mene ima mjesta u reprezentaciji BiH

Nogometaš Dinama i strijelac gola o kojem bruji Evropa

Autor:A. MIZDRAK

28.7.2015

Kroz nogometnu historiju brojni su igrači težili što atraktivnijem načinu postizanju golova. Često su nas svojim majstorijama uveseljavale svjetske zvijezde poput Vejna Runija (Wayne Rooney), Ronaldinja (Ronaldinho), Zlatana Ibrahimovića... 
 
Međutim, njihove majstorije proteklog vikenda pale su u zaborav, a glavni krivac za to je jedan Bosanac - Armin Hodžić. 
 
Nogometaš Dinama je u pobjedi (5:1) svog tima protiv Intera iz Zaprešića postigao jedan od najljepših golova svih vremena i tako oduševio svjetsku javnost, a barem jedan dan bio je na naslovnicama brojnih portala u regionu i Evropi. 
 
Najveći klub
 
Nekadašnji napadač Željezničara je u osmoj minuti poslije centaršuta Marka Roga uhvatio makazice sa skoro deset metara i matirao protivničkog golmana. Hodžićevi saigrači iz Dinama u čudu su se u tom momentu uhvatili za glavu.
 
- Onakav pogodak se postiže jednom u sto godina. Dobro, ja sam mlad i tek sam na početku karijere pa možda mi se posreći još koji put ovako nešto (smijeh, op. a.). Veoma sam sretan, pa iako dosta često na treningu pucam makazicama, stvarno se takvi golovi postižu veoma rijetko. Sigurno mi je najljepši u karijeri i kada je lopta ušla u gol, nisam ni bio svjestan šta sam uradio dok nisam vidio lica saigrača koji su mi odmah rekli da nikada nisu vidjeli takav gol i da ne mogu vjerovati šta sam pogodio - kazao je za "Avaz" Hodžić.
 
Kapiten mlade reprezentacije BiH u maju prošle godine potpisao je ugovor s Dinamom. Ne krije da je za kratko vrijeme stekao ogromne simpatije Zagrepčana.
 
- Dinamo je stvarno najveći klub u Hrvatskoj i šire. To se vidi apsolutno po svemu i na svakom koraku. Od organizacije kluba, terena na kojima treniramo i uvjetima u kojima radimo pa do utakmica, jer gdje god dođemo, osjeća se veliki respekt. Kažem, na svakom koraku i u gradu i općenito svugdje te ljudi drugačije gledaju kada si igrač Dinama. To je teško opisati. Meni je stvarno super u Zagrebu i Dinamu, a sada, kada je ozljeda iza mene i kada sam počeo igrati, stvari će biti samo još bolje - rekao je Hodžić.
 
Osim Hodžića, dres Dinama nose još dvojica bh. igrača Said Husejinović i Amer Gojak. Upravo s njima dvojicom Armin provodi najviše vremena.
 
- Stvarno sam odlično primljen u Dinamu. Svi saigrači su super, lijepo su me prihvatili i odmah sam se sprijateljio sa svima. Logično, nekako se najviše družim s Husejinovićem i Gojakom, no stvarno smo svi odlična ekipa i lijepo se slažemo - rekao je Hodžić.
 
Sjajne partije u dresu Dinama sigurno da neće ostati nezapažene ni kod selektora BiH Mehmeda Baždarevića. Hodžić mašta da jednog dana obuče dres A-reprezentacije BiH.
 
- Svaki sportaš na svijetu mašta nastupati za svoju reprezentaciju, pa tako i ja. Nema veće časti od toga. Na meni je da igram što više i što bolje, postižem golove i nametnem se u Dinamu, a vjerujem da onda neće izostati ni selektorov poziv. Konkurencija u reprezentaciji je odlična, imamo niz kvalitetnih igrača, ali ja vjerujem da tamo ima mjesta i za mene - rekao je Hodžić.
 
Prave utakmice
 
Na kraju razgovora Hodžić je iskoristio priliku da poželi sreću Željezničaru, klubu u kojem je ponikao.
 
- Naravno da pratim Želju, kako ne bih pratio. Željezničar ima kvalitetnu momčad i sigurno im neće biti lako u trećem pretkolu Evropske lige protiv Standarda, koji je odlična ekipa. No, ako odigraju dvije prave utakmice, mogu proći dalje. Čvrsto vjerujem da će to i napraviti - zaključio je Hodžić.

"Modri" mogu u grupu 

Zagrebački Dinamo večeras (21 sat) igra utakmicu trećeg pretkola Lige prvaka protiv norveškog prvaka Moldea. Hodžić vjeruje da "Modri" imaju kvalitet da prođu Norvežane.
 
- Svi vjerujemo u plasman u grupnu fazu Lige prvaka i to je naš cilj. Naravno, neće biti lako i čekaju nas teške utakmice protiv Moldea i onda, ako uspijemo proći, još teži protivnik, no to je ono za šta radimo. Ipak, igrati Evropsku ligu je isto super. Dakle, najvažnije je da igramo skupinu evropskog takmičenja i da cijelu jesen, a možda i duže, igramo evropske utakmice. Ako to bude u Ligi prvaka, niko sretniji od nas - rekao je Hodžić.

Nagrada "Ferenc Puškaš"

Nagrada "Ferenc Puškaš" dodjeljuje se za najljepši postignut pogodak tokom jedne godine. Iako je sezona tek počela, nogometni stručnjaci već sada smatraju da će Hodžić za svoje remek-djelo dobiti ovu prestižnu nagradu.
 
- Ne opterećujem se time, moje je da igram - dodao je Hodžić.