BIH

Ljekari traže veću satnicu, štrajk odgodili za dva mjeseca

Hitan sastanak sindikalista, ministrice i direktora

Autor:F. NUMANOVIĆ

28.7.2015

Nakon što su čelnici Sindikata doktora medicine i stomatologije JU Dom zdravlja KS, zbog lošeg statusa medicinskog osoblja, zaprijetili štrajkom, jučer je u ovoj ustanovi bilo skoro pa vanredno stanje. Uposlenici nisu znali hoće li odmah stupati u štrajk ili ne, pa je zbog toga održan i hitan sastanak predsjednika Sindikata Izeta Hočka s ministricom zdravstva KS Emirom Tanović-Mikulec te direktorom Doma zdravlja Milanom Miokovićem. 

Veliki problemi

Hočko je govorio o generalno lošem položaju zdravstvenih radnika, a zbog čega ispaštaju i pacijenti. Kazao je i da je jedan od velikih problema mala satnica medicinarima.

- Godinu pokušavam s nadležnima razgovarati o neto satnici koja je sa 2,28 smanjena na sramnih 2,20 KM. Sada imamo odluku o pripremi štrajka, a rok za povećanje satnice je dva mjeseca. Umjesto da očekujemo povišicu, mi se borimo da nam vrate standard otprije godinu. Krivi su svi koji su ovu ustanovu doveli u ovu situaciju - rekao je Hočko.     

emira-tanovic-mikulec

Foto: Avaz (Tanović-Mikulec: Podržala medicinare)

Prema njegovim riječima, ministrica Tanović-Mikulec stala je na stranu medicinara i kazala da će podržati njihove zahtjeve. Također, tvrdi Hočko, osim što je dala podršku, ministrica je kazala da su i ranije trebali reagirati i tražiti svoja prava.

Sindikat doktora medicine i stomatologije KS trenutno broji oko 400 članova, a za ovakav korak dobili su podršku predsjednika Sindikata zdravstvenih radnika KS Ede Selimića, koji je kazao da je napravljen odličan korak, jer se drugačije ne bi ništa pokrenulo. U KS u štrajk bi stupilo oko 6.250 ljudi, a u domovima zdravlja oko 1.300 uposlenika. 

Kupuju mir 

- Pacijenti i uposlenici su nezadovoljni i najveći problem je u ljudima koji na nakaradan način godinama vode zdravstvo. Satnica je mimo zakona smanjena i predstavlja osnov za tužbu. Ako na ulice izađu medicinari i pacijenti, onda vlast slobodno može ići kući. Ovoj vlasti zdravstvo kupuje socijalni mir, toga više neće biti - rekao je Selimić. 

Srozan posao medicinara

Selimić je kazao da je posljednjih 20 godina politika u zdravstvu užasna, iz dana u dan sve je gore, a da vlasti prodaju maglu. 

- Kada pogledate druge kantone, to je očaj, to ne liči ni na šta. Politika je posao zdravstvenih radnika srozala, a zbog toga ispaštaju i pacijenti - istakao je Selimić.