BIH

ŽELJEZNICE Španiji ne vraćaju dug od 132,2 miliona KM

Propali skupocjeni Talgo vozovi, ŽFBiH ne ispunjavaju preuzete obaveze

Autor:M. AŠČIĆ

29.7.2015

Državna kompanija „Željeznice FBiH“ (ŽFBiH) kupila je 2005. godine putem robnog kredita od vlade Španije devet Talgo garnitura ukupne vrijednosti od 132.267.029 miliona KM (67.627.058 eura), ali do danas nije uplatila nijednu marku duga ovoj španskoj firmi, pokazao je revizorski izvještaj Ministarstva prometa FBiH.

Istekao rok

Konstatirano je da je isporučenim vozovima, s ukupnim kapacitetom od 81 vagona, 2013. istekao i garantni rok te je kompanija „Talgo“ povukla svoje zaposlenike iz BiH. Prema planu o poslovanju, „Željeznice“ su prošle godine trebale uplatiti 567.131 KM duga. Ali, nije uplaćena ni marka. 

koncar-voz

Foto: Avaz (Voz Končar: Uzet kao zalog)

Revizori su, također, utvrdili da su vozovi i dalje smješteni na garažnim kolosijecima, jer nisu ispunjeni potrebni uvjeti za njihovo uključivanje u redovni promet.

- Projekt Talgo prate i negativne tenzije. Nisu pribavljene sve potrebne dozvole za promet vozovima na prugama susjednih država, nije usaglašen i potpisan ugovor o održavanju Talgo vozova, nije riješeno pitanje subvencije troškova koje će Talgo vozovi prouzrokovati pri pokretanju - istakli su revizori.

Posebno je naglašeno da „Željeznice FBiH“ u trenutku sačinjavanja informacije nisu imale konkretno rješenje za stavljanje Talgo vozova u promet, niti je prezentirana dokumentacija da je do vremena izrade revizorskog izvještaja potpisan ugovor o najmu Talgo vozova s „Turskim željeznicama“.

U revizorskom izvještaju navodi se da je 2007. potpisan ugovor za popravku i modernizaciju 14 električnih lokomotiva s hrvatskom firmom „Končar“, u vrijednosti od 18.009.018 eura (35.222.578 KM), koji nije u cijelosti završen. 

Devet lokomotiva

- Završena je modernizacija devet lokomotiva od kojih je osam isporučeno „Željeznicama FBiH“, a deveta lokomotiva, koja je, također, modernizirana, zadržana je kao zalog kod  „Končara“ – navodi se u izvještaju. 

U informaciji se spominje i da je preduzeće „Končar“ kao zalog zadržalo i niskopodni elektromotorni voz zbog neplaćanja obaveza po osnovu ugovora iz 2008., u vrijednosti od 5.363.700 eura.

Istraga Tužilaštva BiH

Tužilaštvo BiH već tri godine istražuje nabavku Talgo vagona od Španije. Posebno je interesantno kako su vozovi kupljeni, jer je tek pola godine kasnije urađena studija opravdanosti njihove nabavke. Tužioce zanima i ko je od bh. vlasti dao dozvolu za kreditno zaduženje, jer se u startu znalo da ovi vozovi, koji idu 260 kilometara na sat, ne mogu saobraćati na bh. prugama.