BIH

Zvizdić se hvali, a građanima sve gore

Analitičari o prvih 100 dana rada Vijeća ministara BiH

Autor:E. HALIMIĆ

28.7.2015

Političari uvijek pričaju o napretku i promjenama nabolje, a običnim građanima već dvadeset godina sve je gore i gore, komentar je Esada Bajtala, političkog analitičara, na rezultate rada Vijeća ministara BiH u prva tri mjeseca koje je jučer prezentirao predsjedavajući Denis Zvizdić. 

Državni premijer iznio je hvalospjeve na svoj račun, navodeći uglavnom pozitivne pokazatelje i tvrdeći da je "broj zaposlenih povećan za oko dva posto". 

Ko je zviznuo

- Zvizdić misli to što je rekao. Moguće je da ima i neke podatke kojima može opravdati činjenicu da je zadovoljan radom Vijeća ministara BiH. Ali, jedno su papiri, računica, matematika, a drugo je šta mi kao građani BiH u svojoj svakodnevici osjećamo. Pitajte narod je li on zadovoljan. Ja za sebe mogu reći da nisam, meni se ništa nabolje nije promijenilo, zapravo svaki dan mi je sve gore i gore - kaže on. 

esad-bajtal

Foto: Avaz (Bajtal: Meni je lošije)

Enver Kazaz, politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, mišljenja je da u Vijeću ministara BiH rade samo tri ministra.

- Gospoda Crnadak, Osmanović i Šarović. Ostatak Vijeća ministara BiH liči na svog šefa, a u narodu se za takve kaže da su “zviznuli”, prema tome i prezime održava njegovu stručnost - kazao je Kazaz. 

enver-kazaz-profesor

Foto: Avaz (Kazaz: U VMBiH rade samo tri ministra)

Naglasio je da ono što oni nazivaju reformska agenda, na bosanskom, hrvatskom i srpskom trebalo bi biti reformski program, a tačnije to je dokument MMF-a, Svjetske banke i EU. 

- Šta je tu Zvizdićevo? Da bude poslušnik? Da provodi mjere koje su mu naređene, doduše i to je bolje nego da mu naređuje njegov nesposobni šef i amater koji je bio prisiljen da se izvinjava premijeru Srbije Aleksandru Vučiću - pojasnio je Kazaz. 

Entitetski nivo

Adnan Huskić, politički analitičar, smatra da, ako je suditi o radu Vijeća ministara BiH prema radu ostalih nivoa vlasti u BiH, onda ne možemo ocijeniti rad Vijeća ministara kao loš. 
 
- Ima tu pozitivnih stvari, naročito kada je u pitanje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pod rukovodstvom ministra Šarovića - kazao je Huskić. 

Dodao je da, uzimajući obzir i nadležnosti državnog nivoa vlasti, ne treba biti pretjerano ni ambiciozan, oni imaju limitirane ovlasti. 

adnan-huskic1000

Foto: Avaz (Huskić: Bitniji su niži nivoi vlasti)

- Ali, na nas građane mnogo više utječu niži nivoi vlasti, nama su Federacija BiH i Republika Srpska mnogo važniji od državnog nivoa - pojasnio je Huskić. 

Mali broj zakona predložen

Ivica Ćavar, predstavnik Centara civilnih inicijativa (CCI), kaže da ga uopće ne iznenađuje činjenica da se političari hvale svojim radom. No, u ovih 100 dana nije dogovoren mehanizam koordinacije na evropskom putu BiH koji je ključan za proces integracija BiH u EU. 

 

Foto: Avaz (Ćavar: VMBiH ima još mnogo posla)

- Ono što je dodatni problem jeste da je mali broj zakona i dokumenata dostavljen na usvajanje i usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH, jer znamo da plan Vijeća ministara BiH u 2015. godini predviđa usvajanje 640 mjera, a ako računamo da je do kraja godine ostalo šest mjeseci, sasvim izvjesno je da će Vijeće ministara BiH morati intenzivnije raditi u narednom periodu - pojasnio je Ćavar.