BIH

Igor Lukšić za "Avaz": Sporazum o granici je dokaz dobrih odnosa

Šef diplomatije Crne Gore

Autor:A. DUČIĆ

29.7.2015

Ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore Igor Lukšić izjavio je jučer za "Avaz" da pozdravlja odluku Predsjedništva BiH o prihvatanju ugovora o razgraničenju, ocijenivši je "iskazom većinske volje građana BiH". 

Prema njegovim riječima, to je pokazatelj želje većine da se nastavi razvoj i jačanje odličnih odnosa dvije zemlje, utemeljenih na principima međunarodnog prava i vrijednostima dobrosusjedske saradnje.

Potpis u Beču

Predsjedništvo BiH prošle sedmice donijelo je navedenu odluku, čime su stvorene pretpostavke da ove dvije države budu prve na prostoru bivše Jugoslavije koje će potpisati odgovarajući granični sporazum, a to bi se trebalo desiti 27. avgusta u Beču, gdje će biti održan nastavak konferencije za zapadni Balkan. 

Time je stavljena i tačka na slučaj „Sutorina“, a nakon što je dio bh. javnosti uz podršku i stranaka iz vlasti problematizirao dogovorenu granicu. Ta debata uzrokovala je i pogoršanje odnosa s Podgoricom, zbog čega u jednom periodu nije bilo imenovanja ambasadora. 

- Crna Gora i Bosna i Hercegovina imaju prijateljske odnose i kontinuiran dijalog na svim nivoima, kojim se dosljedno ističe potreba daljnjeg unapređivanja saradnje i dobrosusjedskog partnerstva, kao temelja trajne stabilnosti, mira i razvoja u regionu - kazao je Lukšić.

Istakao je da će, osim sporazuma o granici, međudržavne odnose između Crne Gore i BiH dodatno ojačati i niz drugih sporazuma. 

Novi sporazumi 

U izjavi za naš list Lukšić je najavio donošenje sporazuma koji reguliraju podršku investicijama i socijalnom osiguranju, zatim sporazum u oblasti evropskih integracija te o vodama.

- Sporazum o međusobnom priznavanju certifikata iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i još neki drugi pokazuju da su Crna Gora i BiH primjer dobrosusjedskih odnosa i kvalitetne saradnje - ocijenio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore.

Slučaj "Sutorina" za nas nije ni postojao

Upitan slaže li se s konstatacijom da će konačno biti stavljena tačka na pitanje Sutorine,  koje su pokrenuli određeni politički krugovi u Sarajevu, ministar Lukšić kazao je da za Crnu Goru to pitanje „nije ni postojalo".

- Kao što se moglo čuti i do sada, slučaj „Sutorina“ za nas nije ni postojao, što je ovom odlukom sada i potvrđeno - kazao je Lukšić.