GLOBUS

Zašto advokati zatvorenika u Gvantanamu obolijevaju od raka?

Američka mornarica pokrenula istragu

Srna

28.7.2015

Američka mornarica pokrenula je istragu nakon izvještaja da je sve veći broj civilnih i vojnih advokata obolio od raka.

U izvještaju se poziva da se obave ispitivanja u bazi Gvantanamo na Kubi i evakuišu osobe i zatvorenici.

Prema podacima u izvještaju, u koji je uvid imala agencija Rojters, navodi se da najmanje sedam advokata angažovanih u procesima protiv zatvorenika u Gvantanamu ima dijagnozu raka. U izvještaju nije precizirano da li je riječ o istoj vrsti oboljenja.

U sudskoj tužbi, koju je podnio generalni inspektor pri američkom Ministarstvu odbrane, procjenjuje se da je osoblje zatvora tokom boravka na lokaciji, koja je prethodno služila za odlaganje avionskog pogonskog goriva, možda izloženo karcinogenim materijama.

"U proteklih nekoliko godina, posredstvom lanca komande prijavljeno je da se ljudi ne osjećaju bezbjedno u privremenim ustanovama koje je Vlada podigla za vojne komisije, ali sve ukazuje na to da Vlada, uz Ustav, i ovo želi da gurne pod tepih", rekao je kapetan američkih vazduhoplovnih snaga i vojni advokat Majkl Švarc.

U izvještaju se navodi da postoji mogućnost da su advokati bili izloženi azbestu i drugim toksinima u staroj zgradi u kojoj su ranije održavana vojna suđenja.

"Ministarstvo odbrane svjesno je zabrinutosti o mogućim kancerogenim materijama oko lokacije na kojima radi vojna komisija u bazi Gvantanamo. U saradnji sa zdravstvenim centrom mornaričke pješadije i zvaničnicima drugih službi, Komanda mornarice Jugoistok istražuje da li su neophodni određeni koraci za rješavanje ovog problema", rekao je portparol baze Gvantanamo Keli Virfel.

U izvještaju se ne pominje eventualna zabrinutost za zdravstveno stanje 115 zatvorenika.