BIH

Američka bonitetna kuća (D&B) upozorava: Klanske veze plaše investitore

BiH visokorizična zemlja za ulaganje prema najnovijem izvještaju

Autor:K. Ke.

28.7.2015

Ugledna američka bonitetna kuća „Dun and Bradstreet" (D&B) u svom najnovijem izvještaju ocijenila je da Balkan trenutno prolazi kroz najgori i najteži period u 21. stoljeću u ekonomskom smislu, a naša država dobila je epitet visokorizične zemlje za ulaganje. Ova finansijska institucija, na čije se analize oslanjaju sve velike berze, među kojima i Njujorška, zatim najbogatiji biznismeni i kompanije, navela je da su skoro sve zemlje zapadnog Balkana pred raspadom.

- Problem Makedonije su protesti, BiH ima međusobno povezane krize vlasti, a Kosovo je u stanju političkog raspada - navodi se u izvještaju.

Strateška prednost

Kao poseban faktor koji povećava rizik ulaganja ističu se vanjski utjecaji. Tako se navodi da EU zbog svojih unutrašnjih problema ne može više da se nametne u regiji te da je sve veći utjecaj Rusije.

- Rusija postiže važnu stratešku prednost i deklarativno ohrabruje pojedine grupe, kao što su bosanski Srbi, za ostvarivanje svojih ciljeva - navodi se u izvještaju te dodaje da u regionu ne postoji šansa za ponovne sukobe, ali da bi kriza u Grčkoj mogla utjecati na dodatno produbljenje krize u zemljama zapadnog Balkana.

Dekanesa Ekonomskog fakulteta SSST-a Adisa Omerbegović-Arapović ističe da je ovakav izvještaj posljedica jednog negativnog trenda. Ona pojašnjava da upravo „naginjanje" vlasti u RS i FBiH prema autoritativnim režimima u velikoj mjeri doprinosi tome da svjetski investitori svoj novac ne ulažu u BiH. 

sacir-filandra

Foto: Filandra (Filandra: Imidž će nam postati još lošiji)

- RS naginje prema Rusiji i Putinu, dok pojedini bh. političari naginju prema Turskoj. Čak tražimo i investicije od takvih sistema, što, naravno, odbija investitore. A kada analiziramo investicije iz Turske i Rusije u BiH, one su mizerne prema onima koje dolaze iz EU i pojedinih zemalja EU, kao što je Austrija, samo što se one ne potenciraju, nego se pričom investicije Turske i Rusije, koje su rezultat klanskih veza, pokušavaju nametnuti kao važne, što je klasično politikantstvo koje je za nas na kraju pogubno jer nije naš ekonomski interes, budući da mi faktički zavisimo od investicija iz EU - navodi Omerbegović-Arapović.

Zaključuje da svaki investitor koji pročita ovakav izvještaj dobiva signal da se BiH i regija nalaze na lošem putu te da svoj novac treba iskoristiti za neko bolje, sigurnije i stabilnije područje. 

Izvještaj kuće D&B dekan Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Šaćir Filandra ocijenio je objektivnim, napominjući da je time naše intimno saznanje postalo internacionalno te da je očigledno da ne možemo sve zadržati u svojoj avliji.

Negativna pozornost 

- Taj izvještaj opet skreće negativnu pozornost na nas. I opet se ništa neće desiti, osim što će nam imidž, ionako loš, postati lošiji. Objektivno, ovdje javnost ne funkcionira, u vrlo rijetkim slučajevima savjest ljudi proradi. Ne vjerujem da onima koji mogu promijeniti stvari ovo išta znači. Ne postoji javnost, pa samim tim ni odgovornost, a ni pritisak javnosti na nosioce vlasti. Ono što funkcionira u normalnom savremenom društvu, ovdje jednostavno ne funkcionira - potcrtava Filandra. 

Naginjemo ka autoritarnim režimima

- Negativni finansijski pokazatelji za vlade u regiji nisu rezultirali nekim pozitivnim ekonomskim mjerama u smislu reformi koje bi ustvari korigirale situaciju, već smo svjedoci kako se političke krize, naprimjer u BiH, produbljuju. Nemamo indikatore da je vladavina prava pravac u kojem se ide, nego naginjemo autoritarnim režimima. To je pravac koji ide suprotno od puta prema EU i vladavini prava - kaže Omerbegović-Arapović.

EGIDA 

D&B je kompanija sa sjedištem u SAD, koja postoji već 170 godina. Njena osnovna djelatnost je nezavisno provjeravanje poslovanja kompanija. Korisnicima putem interneta nudi pristup bonitetnim informacijama o 180 miliona kompanija iz svih država svijeta.