GLOBUS

Čurkin: Rusija će uložiti veto na rezoluciju o MH17

Prema zvaničnoj verziji događaja avion je oboren raketom

Fena

27.7.2015

Rusija će uložiti veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VS UN) o uspostavljanju međunarodnog suda za utvrđivanje odgovornosti za pad aviona Malaysia Airlines, koji je prošle godine oboren iznad istoka Ukrajine - izjavio je u ponedjeljak stalni predstavnik Rusije u UN-u Vitalij Čurkin.

- Glasat ćemo protiv. Ne sumnjam u to. Ako rezolucija dobije devet ili više glasova 'za', mi ćemo uložiti veto, a ako dobije manje od devet glasova, ruski glas će biti samo jedan od negativnih glasova pored drugih članica VS UN-a. Nažalost, mislim da je vjerovatno da će rezolucija dobiti devet glasova 'za' - istakao je Čurkin.

U planu je da se glasanje o osnivanju međunarodnog tribunala u Vijeću sigurnosti održi u sutra navečer.

Čurkin je dodao kako se nada da autori rezolucije - Australija, Belgija, Malezija, Holandija i Ukrajina, uopšte neće staviti na glasanje rezoluciju o MH17, ali ako to učine, morat će da preuzmu "političku i praktičnu odgovornost za posljedice takve odluke".

Ruski predstavnik u UN-u je dodao da oni koji insistiraju na usvajanju rezolucije očito pokušavaju da "otvore još jedan front za konfrontaciju, što bi moglo da ima dalekosežne posljedice na međunarodne odnose".

- Ovaj korak prema konfrontacijama je veoma opasan - istakao je Čurkin, dodajući da bi Moskva željela da "nastavi rad u duhu saradnje".

Avion Malaysia Airlines na letu od Amsterdama za Kuala Lumpur srušio se iznad Donjecke oblasti u Ukrajini, kada je poginulo je 298 putnika i članova posade.

Prema zvaničnoj verziji, avion je oboren raketom zemlja-vazduh ili vazduh-vazduh. Ukrajinske vlasti i proruske snage u Ukrajini optužuju jedni druge za obaranje tog aviona.