GLOBUS

ODMARA U FRANCUSKOJ Saudijski kralj poveo 1.000 osoba, zatvorio javnu plažu, uznemirio mještane...

Gradonačelnik Vallaurisa žalio se predsjedniku Francuske

A.U.

27.7.2015

Kralj Saudijske Arabije Salman nalazi se na trosedmičnom odmoru u Francuskoj. Svakako, saudijski monarh neće imati prosječan odmor.

Mještani su već uznemireni pošto je javna plaža zatvorena kako bi se kralj mogao odmarati u tišini, a pristup njegovoj vili zabranjen je na 300 metara.

Luksuzna vila ugostila je i Winstona Churchilla

Vila u Vallaurisu, nekada poznata pod imenom Chateau de l'Horizon, smještena je između kamenja na francuskoj rivijeri, a dužine je nekoliko stotina metara. Izgradio ju je 1932. godine arhitekt Barry Dierks, a do sada je ugostila mnoge poznate ljude poput Winstona Churchilla, Rite Hayworth i Marilyn Monroe.

84508406-hi028327807-1

Villa Chateau de l'Horizon (Foto: Getty Images)

Da bi ugostili saudijskog monarha, na vili su promijenjeni i prozori, posađeno je novo cvijeće, a kruže glasine i o tronu postavljenom na balkonu kako bi kralj mogao uživati u pogledu, piše BBC. 

Unajmljeno preko 400 automobila

Kralj je stigao na aerodrom u Nici u subotu sa dva aviona, a dočekalo ga je deset automobila. Za njegovu posjetu unajmljeno je najmanje 400 luksuznih automobila koji će prevoziti kraljeve rođake i prijatelje gdje god budu željeli.

84508408-hi028328416

Jedan od dva aviona kojim je kralj došao u Francusku (Foto: AFP)

"Tražili su od nas da ih vozimo po restoranima ili u Saint Tropez u Monacu, Nicu ili vile u okolnom području jer žele da kupuju imovinu",,rekao je jedan vozač AFP-u.

Pratnja od 1.000 članova porodice i prijatelja

Ljetni odmori odlična su prilika da se provede vrijeme sa porodicom i prijateljima, ali povesti čak 1.000 osoba sa sobom zvuči kao pretjerivanje.

Unutrašnji krug Salmana smješten je uz franucsku obalu, u blizini odmarališta kralja, dok će ostatak od 700 osoba odsjesti u luksuznih hotelima u Cannesu.

Prisustvo toliko važnih osoba iz javnog života Saudijske Arabije značio je da se sigurnost mora dovesti na visoki nivo, što iritira pojedine mještane, dok su drugi sretni što ih mogu ugostiti.

„Ekonomski uticaj po nas, restorane, kafiće i sve one koji rade u vili su veliki“, rekao je direktor Montaigne hotela Serge Reinhard, u kojem su Saudijci uzeli pola soba.

Otpor domaćeg stanovništva

Više od 100.000 ljudi potpisalo je peticiju protiv zatvaranja plaže kako bi kralj mogao uživati u privatnosti. Ova plaža izuzetno je popularna među turistima i lokalnim stanovništvom.

Obalom patroliraju policijski čamci, tražeći uljete, a gradonačelnik Vallaurisa Michelle Salucki pisao je predsjedniku Francuske Francoisu Hollandeu u protestu zbog neodobrenih patrola.

84508412-hi028301262

Poseban lift za kralja Salmana

„Razumijemo potrebu za osiguranjem i interesima naše nacije, ali niko ne bi smio biti iznad zakona ove zemlje“, pisao je gradonačelnik Salucki.

Nevjerovatno, ali za kralja je napravljen i privremeni lift kako bi mogao brže i lakše doći od vile do plaže, a Saudijci su obećali da će ga skloniti kada kralj ode.