KULTURA

GRAĐANI PORUČILI Krajnje je vrijeme da se riješi pitanje Zemaljskog muzeja

Kulturno-historijska institucija večeras nakratko otvorila vrata za javnost

M. Ču.

27.7.2015

Zemaljski muzej BiH večeras je nakratko otvorio vrata za posjetitelje. Povod je bila izložba fotografija, simbolično nazvana "Čuvari Muzeja", autora Zijaha Gafića, koja donosi tridesetak portreta radnika, istinskih heroja ove najznačajnije kulturno-historijske ustanove.

Gafić je na ovaj način želio skrenuti pažnju na njih, zaboravljene od svih, jer su uprkos  tome što je od 2012. godine Zemaljski muzej zatvoren za javnost, iako platu nisu primili u tom periodu, u uvjetima nedostojnim čovjeka svakodnevno čuvali naše zajedničko kulturno blago, koje svjedoči o nevjerovatno bogatoj historiji naše zemlje.

Inače, izložba predstavlja najavu velike građanske akcije za rješavanje pozicije Zemaljskog muzeja BiH pod nazivom „Ja sam Muzej“, koja se realizira u saradnji sa partnerskom organizacijom Mediacentar Sarajevo, a u sklopu Projekta održivosti civilnog društva u BiH i podržana je od USAID-a i Fonda Otvoreno društvo BiH.

Kako nam je pojasnila Aida Kalender, programska direktorica Udruženja Akcija, u pitanju je velika građanska kampanja koja obuhvata nekoliko segmenata.

- Pored ove izložbe kada je umjetnost u pitanju, imat ćemo projekcije filmova, koncert, a tokom avgusta krenut ćemo sa velikom akcijom pod nazivom „Dežuram za Muzej“. Pozvali smo javne ličnosti iz cijele BiH i regiona: umjetnike, fudbalere, intelektualce, religijske predstavnike da nam se pridruže. Imamo dosta šaroliku ekipu, poslali smo 600-700 poziva, a već je oko 300 njih potvrdilo dolazak, i ta dežura je zapravo simbolička solidarnost sa radnicima Muzeja. Naš cilj je da dođemo do donosilaca odluka, da konačno riješe pitanje Zemaljskog muzeja- istakla je za naše novine Aida Kalender, programska direktorica, Udruženje Akcija.