BIH

Uspješna Duvanjka Josipa Majić sa Obamom u Keniji

Poduzetnica osnovala firme u Zagrebu i Londonu

Al. K.

27.7.2015

Mlada poduzetnica Josipa Majić, porijeklom iz Tomislavgrada, bila je jedna od zvijezda ovogodišnje plenarne sjednice Globalnog poduzetničkog samita koji je održan Nairobiju, glavnom gradu Kenije.

Majić je predsjednik SAD-a Barak Obama pozvao je da sa njim i kenijskim predsjednikom Uhurom Kenyattom otvori Globalni poduzetnički samit.

Večernji list je podsjetio kako je Josipa Majić poduzetnica-inovatorica, koja je s Anom Buricom osnovala firmu sa zaposlenicima zaposlenike u Zagrebu i Londonu, a osmislila je projekt "Teddy the Guardian".

Riječ je o medvjediću namijenjenom bolesnoj djeci jer pametna igračka prati dječje vitalne znakove pomoću senzora i zbog toga ju je odlično smjestiti u bolnicu pošto mjeri otkucaje srca, pritisak, zasićenost kisikom, temperaturu. Ova spravica predstavljena je prošle godine na sajmu potrošačke elektronike International CES u Las Vegasu.

Medvjedić Teddy funkcionira tako što mu se na nekoliko sekundi stisne desna šapa, a aplikacija koju su osmislile djevojke odmah šalje podatke o zdravstvenom stanju na pametni telefon ili gadget, piše Večernjak.

Sva učitanja povezana su s korisničkim profilom, pa je tako sasvim jednostavno pratiti prijašnje podatke pacijenta. Elektronički dijelovi medvjedića zaštićeni su silikonom kako djeca ne bi bila u kontaktu s elektronikom, ali i zbog pranja jer je neophodno da se igračka može lako dezinficirati.