NAUKA

VJEROVALI ILI NE U Africi je prije dvije milijarde godina radio nuklearni reaktor

Naučnicima su trebale godine rada i ulaganja da bi napravili nuklearnu reakciju

A.U.

27.7.2015

Vjerovali ili ne, drevni nuklearni reaktor u Africi radio je već dvije milijarde godina. Ne radi se o teoriji zavjere ili kvazinaučnim „drevnim vanzemaljcima“ – već o malo vjerovatnom, ali mogućem prirodnom procesu.

Riječ "reaktor" implicira da su ga napravili ljudi, no ova struktura nastala je prirodno, te se nalazi u Okli u Gabonu.

Pošto je uranijum prirodno radioaktivan metal, uslovi na ovom kršnom području bili su odgovarajući za odvijanje nuklearnih reakcija.

To zvuči gotovo nevjerovatno obzirom da su naučnicima trebale godine istraživanja i ulaganja da bi napravili vještački nuklearni reaktor, te ni oni dugo nisu vjerovali da je ono što se nalazi u Gabonu ustvari prirodni reaktor.

Uranijum se obično nalazi u tri vrste izotopa – uranijum 238, kojeg ima i najviše, nešto rijeđi uranijum 234 i najrijeđi uranijum 235. Upravo 235 je i najvrijedniji jer može održati lančanu nuklearnu reakciju, piše iflscience.com. 

U rudi uranijuma obično se nalazi 0.720 posto uranijuma 235, no kada su franucski načnici otkrili ovo nalazište u Gabonu 1972. godine, pronašli su rudu koja sadrži samo 0.717 posto.

Razlika od 0.003 posto možda se ne čini puno laiku, ali je veoma bitna.

Ova razlika znači da je oko 200 kilograma uranijuma 235 misteriozno nestalo. Kasnijim istraživanjem utvrđeno je da je ovaj uranijum jednostavno prošao nuklearnu fisiju, odnosno da su se njegovi atomi raspali i kreirali druge, manje teške elemente.

Također, ovaj prirodni reaktor imao je i supstancu za reguliranje – vodu na površini. Kako bi se atomi raspadali, oslobađali bi neutrone i energiju u obliku toplote. Voda bi usporavala neutrone i upijala toplotu do tačke dok ne počne ključati. Kada bi sva isparila, nuklearna reakcija bi prestala, a kada se zalihe vode ponovo napune, proces bi počeo ispočetka.

Naučnici smatraju da se ovaj proces odvijao stotinama hiljada godina.

Ipak, danas ovaj reaktor ne funkcioniše jer su razine uranijuma 235 pale ispod potrebne tačke, te ne mogu održati lančanu reakciju.