BIH

PRVI PUT NAKON 20 GODINA Obilježena godišnjica genocida u Žepi

Posljedice genocida vidljive na svakom koraku

Al. B.

27.7.2015

Nije posao Medžlisa IZ da organizira obilježavanje godišnjice genocida u Žepi, ali gdje su bile institucije čija je to obaveza u proteklih 20 godina!? Ovo je izjavio Edin ef. Šljivar obraćajući se desetinama prisutnih Žepljaka koji su se kraj džamije u središtu ovog mjesta prisjetili žrtava iz ratne, tzv zaštićene zone UN-a. Godišnjica je obilježena na dan kada su sa punkta Ukrajinskog bataljona UN-a odvedeni i ubijeni ratni komandant odbrane Žepe Avdo Palić, predsjednik Ratnog predsjedništva Općine Žepa Mehmed ef. Hajrić i komandanta CZ Amira Imamovića.

Obilježavanju je prisustvovala i supruga komandanta Palića, poznatog po tome što nije želio napustiti Žepu prije nego što iz nje ne izađe i posljednji civil.

– Ako postoji u ovoj zemlji u kojoj se vodila čestita i čista borba za BiH onda je to Žepa. Mi nemamo čega da se stidimo, nemamo nikakve hipoteke i spremni smo da gledamo u svjetliju budućnost. Ta vrsta odlučnosti da se ostane dosljedan svojoj ulozi Avdo je pokazivao tokom cijelog rata, a pogotovo tih zadnjih dana kad je bilo jako teško. Uvijek je govorio da je posljednji koji će izaći iz Žepe, nije moja glava vrjednija od ostalih. Avdo i njegovi prijatelji su bili odlučni da svoj život daju za dobrobit onih koje su vodili – kazala je Palić.

esma-palic-sa-kcerkama

Esma Palić sa kćerkama (Foto: A. Bajramović)

I upravo onako kako je Avdo i njegova brigada zaboravljen u ratu, toliko je danas zaboravljena Žepa i njeni stanovnici.

– Mi smo bili ostavljeni i u ratu i u miru. Nekada je to jako teško padalo, ali sada više nije. Naprosto ima trenutaka kada smatram da je bolje da nas ostave da mi u našem, samo našem dostojanstvenom načinu preživljavamo i živimo našu istinu nego da nas zloupoterebljavaju i koriste za dnevno-političke potrebe kao što se vrlo često žrtve zloupotrijebe – dodaje Palić.

Glavni imam MIZ Žepa Edin ef Šljivar kaže kako Žepa ovu tužnu godišnjicu dočekuje u ambijentu u kojem su posljedice genocida vidljive na svakom koraku. Žepa nema ambulante, bolesno dijete do ljekara mora putovati 27 kilometara. Žepa nema prodavnice, putevi su rizični, škola u kojoj je 1991. Godine bilo upisano 703 učenika a u kojoj je danas upisano 7 đaka, nosi im "Sveti Sava".

– Mi se ne nadamo od nasjednika onih koji su počinili genocid, ali očekujemo od državnih institucija i FBiH, Kantona Sarajevo, Goražde i Tuzla da aktivno rade na smanjivanju poslhjedica genocida – ističe Šljivar.