BIH

NAIROBI Duvanjka u društvu američkog i kenijskog predsjednika otvorila Globalni poduzetnički samit

Mlada poduzetnica porijeklom iz Tomislavgrada zvijezda plenarne sjednice

Ale Kamber

27.7.2015

Mlada poduzetnica Josipa Majić, porijeklom iz Tomislavgrada, zvijezda je ovogodišnje plenarne sjednice Globalnog poduzetničkog samita koji se održavao u glavnom gradu Kenije - Nairobiju.

Josipu Majić je predsjednik SAD-a Barack Obama pozvao da s njim i kenijskim predsjednikom Uhurom Kenyattom otvori Globalni poduzetnički samit.

Večernji list je podsjetio kako je Josipa Majić poduzetnica - inovatorica, koja je s Anom Buricom osnovala firmu koja ima zaposlenike u Zagrebu i Londonu, a koja je osmislila projekt "Teddy the Guardian". Riječ je o medvjediću namijenjenom bolesnoj djeci jer pametna igračka prati dječije vitalne znakove pomoću senzora i zbog toga ju je odlično smjestiti u bolnicu jer mjeri otkucaje srca, tlak, saturaciju kisikom, temperaturu, a predstavljen je prošle godine na sajmu potrošačke elektronike International CES u Las Vegasu.

Medvjedić Teddy funkcionira tako da mu se na nekoliko sekundi stisne desna šapa, a aplikacija koju su osmislile djevojke odmah šalje podatke o zdravstvenom stanju na pametni telefon ili gadget, piše Večernjak. Sva učitanja su povezana s korisničkim profilom pa je tako sasvim jednostavno pratiti prijašnje podatke pacijenta. Elektronički dijelovi medvjedića zaštićeni su silikonom kako djeca ne bi bila u kontaktu s elektronikom, ali i zbog pranja jer je nužno da se igračka može lako dezinficirati.