REGION

Sanaderu ukinuta presuda, ustavni sud slučajeve Hypo i INA-MOL vratio na Županijski sudu

Ipak ostaje u zatvoru

Onasa

27.7.2015

Ustavni sud ukinuo je prvu pravomoćnu presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu kojom je osuđen na osam i po godina zatvora zbog ratnog profiterstva u slučaju "Hypo", te primanja mita od mađarskog MOL-a i cijeli slučaj vratio na ponovno suđenje zagrebačkom Županijskom sudu. 
           
Ali, ta odluka ne znači da Sanader izlazi iz istražnog zatvora, jer je osim ovih slučajeva nepravomoćno osuđen i u slučaju "Fimi media". 
           
Odluka najvišeg sudskog tijela donesena je po ustavnoj tužbi Sanaderovih advokata koju su podnijeli nakon što je Vrhovni sud u junu prošle godine potvrdio prvostupanjsku osuđujuću presudu, dok je desetogodišnju zatvorsku kaznu umanjio na 8,5 godina. 
           
U saopćenju, koje je danas poslijepodne objavio na svojoj internet stranici, Ustavni je sud naveo da se u njihovoj odluci ne ispituje je li podnositelj kriv za ratno profiterstvo i primanje mita za koja je pravomoćno osuđen, jer "Ustavni sud Republike Hrvatske za to nije nadležan". 
           
"Na Ustavnom je sudu da ispita je li u podnositeljevom slučaju poštovan zakonodavni okvir države, a osobito je li taj okvir tumačen u skladu s Ustavom Republike Hrvatske i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, i jesu li u granicama koje optuženicima jamče Ustav i Konvencija podnositelju bila osigurana sva jamstva pravičnog suđenja i svi mehanizmi pravne zaštite predviđeni pozitivnim hrvatskim zakonodavstvom". 
           
Ova odluka, kojom se ukidaju presude kaznenih sudova u slučaju "Hypo" i "INA-MOL", ne smije se uzimati kao dokaz da je podnositelj bio žrtva političkog progona ili sudskog konformizma, kao što se neosnovano tvrdi u ustavnoj tužbi. 
           
Samo su kazneni sudovi nadležni presuđivati o krivnji podnositelja za počinjenje kaznenih djela za koja ga se tereti u slučajevima "Hypo" i "INA-MOL", pri čemu su dužni poštovati pravna stajališta Ustavnog suda izražena u ovoj odluci", navodi se u saopćenju Ustavnog suda.