VIJESTI

Američka i Češka vlada za deinstitucionalizaciju osoba s invaliditetom u BiH

David Barth i Jakub Skalnik potpisali danas Sporazum

Fena

27.7.2015

Direktor Misije USAID-a u BiH David Barth i ambasador Republike Češke u BiH Jakub Skalnik, uime Češke razvojne agencije (CzDA), potpisali su danas u Sarajevu sporazum o saradnji na pokretanju nove inicijative za poticanje odgovorne deinstitucionalizacije osoba s invaliditetom u BiH.

Istovremeno, bit će objavljeno otvaranje fonda za grantove u iznosu od 150.000 dolara, kao i tehnička podrška ovoj inicijativi.

USAID i CzDA potpisuju ovaj sporazum u vrijeme kad Sjedinjene Američke Države (SAD) slave 25. godišnjicu Zakona o Amerikancima s invaliditetom iz 1990. godine.

Barth je ovom prilikom istakao da je USAID u potpunosti okrenut ka borbi za prava osoba s invaliditetom, jer one ni u kom slučaju ne bi trebale biti isključene iz društva i "sklonjene sa strane" u neku instituciju.

Kako je rekao, osobe s invaliditetom doprinose različitosti čovječanstva i životu uopće, na svoj poseban način.

Izrazio je zadovoljstvo zbog sklapanja sporazuma sa Češkom razvojnom agencijom, kao i s predstavnicima vlasti u BiH, kako bi BiH dostigla viši nivo u pogledu deinstitucionalizacije.

270701524a

Foto: Fena (Skalnik: Isti kvalitet života za osobe sa invaliditetom)

Skalnik je naglasio da podržavaju napore koji se ulažu kako bi osobe s invaliditetom imale isti kvalitet života kao i njihovi sugrađani bez invaliditeta.

Napomenuo je da su u Republici Češkoj prije 25 godina osobe s invaliditetom bile potpuno institucionalizovane i izolovane od osoba bez hendikepa.

Na sreću, istakao je, uspjeli su izmijeniti situaciju tako da osobe sa invaliditetom žive kao i njihovi sugrađani te je istakao da mu je drago što mogu doprinijeti poboljšanju života osoba sa invaliditetom u BiH, kako bi dostigle isti nivo života kao u Republici Češkoj.

Procijenjeno je da oko 2.000 osoba s fizičkim i mentalnim poteškoćama u BiH žive u institucionalnom smještaju.

USAID i Vlada Republike Češke zajedničkim će nastojanjima tokom ove dvogodišnje aktivnosti lokalnim zajednicama pružiti tehničku pomoć i grantove, kako bi se podržala odgovorna deinstitucionalizacija djece i odraslih u BiH s intelektualnim, psihičkim i fizičkim poteškoćama, koji uz podršku ipak mogu živjeti neovisno.

Američka Vlada je dosad, uglavnom putem USAID-a, dodijelila više od 1,6 milijardi dolara kao pomoć u poticanju ekonomskog, demokratskog i društvenog napretka u BiH.