KOLUMNE

Balkan u fokusu

Komentar dana

Goran MRKIĆ

27.7.2015

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić dobio je pohvale od britanskog kolege Dejvida Kamerona (David Cameron) za doprinos pomirenju i napretku u regionu. Kameron je time pokazao da je ovaj region i dalje u fokusu interesiranja svjetskih sila.

Također, ovo ukazuje na to da je proevropski kurs kojim je Vučić poveo Srbiju prepoznat u evropskim centrima moći. Dok su veze Beograda s Moskvom sve tanje, katkad na ivici pucanja, one s Briselom, Berlinom, Londonom ili Vašingtonom sve su snažnije.

To će se, bez sumnje, pozitivno odraziti na cijeli region, odnosno na njegov napredak u evropskim integracijama, ali i ekonomski razvoj.

Vučić se nedavno sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a u septembru putuje u Vašington na sastanak s potpredsjednikom SAD Džozefom Bajdenom (Josef Biden). Zanimljivo je da će to biti njegova druga zvanična posjeta američkoj prijestonici u svega nekoliko mjeseci.

Jedno od polja na kojem Zapad očekuje pomoć Srbije sasvim sigurno je stabilizacija stanja u Bosni i Hercegovini. Vučić je već demonstrirao da je spreman pomoći u tome, između ostalog, time što je zamolio predsjednika RS Milorada Dodika da odustane od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

On je time dao konkretnu podršku državnim institucijama BiH, pa samim tim i integritetu naše zemlje. Jačanje veza Srbije sa Zapadom stoga je dobra vijest za BiH.