BIH

Ispovijest Damira Kavgića, koji je pronašao 5-godišnju djevojčicu Samiru

Da smo zakasnili dan bi bila mrtva

O. MUJKIĆ

27.7.2015

Nakon što je u vrletima Majevice uspio pronaći 5-godišnju Samiru Alić iz Rašljana kod Brčkog, Damir Kavgić (37) iz Gornjeg Srebrenika preko noći je postao pravi heroj. Brojne čestitke, koje stižu sa svih strana, prijaju mu, ali puno više od toga veseli ga činjenica da je, zahvaljujući baš njegovom trudu i zalaganju, spašen jedan dječiji život. 

Iako vidno iscrpljen, pristao je ekskluzivno za „Dnevni avaz“ ispričati na koji je način na nepristupačnom terenu Majevice uspio pronaći petogodišnju djevojčicu. 

Nepristupačan teren

Kaže da ga je već nekoliko dana srce vuklo da krene u potragu za djevojčicom, a nakon bezuspješnih pokušaja da s mještanima organizira veću potragu, u petak je odlučio sam krenuti na Majevicu. Na putu u nepoznato, prema dubini planine, pridružili su mu se njegov 13-godišnji sin Mehmed i 19-godišnji komšija Omer Ribić.

Traktorom su stigli do lokaliteta Hamidov do, a potom su pješice krenuli prema rijeci Bistrici. Nakon desetak minuta spustili su se u korito rijeke, ali zbog gustog šipražja i nepristupačnog terena popeli su se na desnu obalu i nastavili potragu. Nisu ni slutili da su u tom trenutku od djevojčice bili udaljeni svega 100 metara. 

- Kada smo se popeli na uzvisinu, malo smo se odmorili, a potom smo počeli dozivati djevojčicu. Nakon pet minuta osluškivanja čuli smo neki glas na udaljenosti od oko 200 metara. Moj sin je tada skočio i rekao: „Babo, to je curica!“ Pošto se skoro 20 minuta ništa više nije čulo, spustio sam se ponovo u korito rijeke i sam krenuo u pravcu odakle se čuo glas. Išao sam nepristupačnim kanalom još oko 50 metara, a potom sam ugledao djevojčicu koja je sjedila pognute glave. Prišao sam joj polako i rekao: „Lutko, dođi meni da te vodim roditeljima“ - ispričao nam je Kavgić. 

damir-s-djevojcicom-3

Damir djevojčicu u naručju nosio više od kilometar

Uzeo je u naručje, poljubio i potom krenuo uzbrdicom prema najbližem putnom pravcu, a njegov sin i komšija trčali su ispred njega u pokušaju da uhvate signal mobitela. Uprkos nepristupačnom terenu i velikoj vrućini, s djevojčicom u naručju trčao je oko kilometar, sve dok nisu uhvatili signal mobitela. 

Nakon što su pozvali PS Srebrenik, u roku od desetak minuta začuli su sirene policijskih auta i saniteta Hitne službe Doma zdravlja Srebrenik. Djevojčicu je predao prvom policajcu koji je došao do njega, a ubrzo potom se od velike iscrpljenosti onesvijestio. Njemu je ukazana pomoć u Hitnoj službi Doma zdravlja Srebrenik, a djevojčica je prevezena u UKC Tuzla. 

Loše stanje

Kaže da je djevojčica bila u izuzetno lošem zdravstvenom stanju, bez odjeće i s opekotinama i ranama po cijelom tijelu. Bila je već na izmaku snage i, kako kaže, da je potraga potrajala još samo dan, vjerovatno ne bi preživjela. 

Pored nje nije bilo odjeće ni hrane, a cijelim putem dok je nosio, samo je jednom bezuspješno pokušala pozvati mamu. Zasluge za pronalazak djevojčice pripadaju i sinu Mehmedu te komšiji Omeru, koji su mu se jedini pridružili u potrazi, ali i supruzi koja mu je pružila podršku.

- Drago mi je što sam je uspio pronaći živu. Ovo će me obilježiti do kraja života, a iako ni sam nisam vjerovao da je nakon sedam dana bezuspješne potrage djevojčica još živa, zahvaljujući potpori supruge koja mi je govorila da krenem u potragu, sve se na kraju dobro završilo - istakao je Kavgić.

Instinkt me vukao

Dan nakon što se oporavio od iscrpljenosti i velikog šoka, Kavgić kaže da ga je instinkt vukao prema rijeci Bistrici, gdje je nakon svega četiri sata potrage uspio ono što stotinama spasilaca nije pošlo za rukom u proteklih sedam dana.

Samira Alić u stabilnom stanju 

Petogodišnja Samira Alić, koja je prije sedam dana nestala zajedno s bratom Elvedinom u šumi podmajevičkog sela Rašljani kod Brčkog, a koja je pronađena prekjučer na području općine Srebrenik, nalazi se u stabilnom zdravstvenom stanju.

- Djevojčica je na Univerzitetski klinički centar Tuzla primljena kao NN lice i nalazila se u vrlo teškom zdravstvenom stanju zbog dehidriranosti i multiplih povreda. Trenutno je stabilna, svjesna, komunikativna i samostalno diše - kazali su nam u UKC-u.