BIH

"BH AIRLINES" Novalić uvjerio radnike da je stečaj pravo rješenje!

Jedina državna aviokompanija na koljenima

K. Ke.

27.7.2015

Jedina državna aviokompanija „BH Airlines“ već krajem avgusta mogla bi otići pod stečaj, nakon što je premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA) uspio uvjeriti uposlenike ove firme da je to najbolje rješenje, obećavajući dolazak stranih investitora koji su spremni otkupiti ovu nekad profitabilnu državnu kompaniju.

To nam je potvrdio i predsjednik Sindikata "BH Airlinesa“ Elvis Žiga, koji je istakao da je Novalić obećao da će, ukoliko kreditor HETA, prema kojem aviokompanija ima dugovanja viša od 20 miliona KM, ne pokrene stečajni postupak, to učiniti Vlada FBiH.

- Premijer je rekao da postoje neki strani investitori koji bi bili spremni kupiti „BH Airlines“, navodno iz Njemačke i nekih zemalja Bliskog istoka. Tako da mi skoro pa sigurno idemo u stečaj - kazao je Žiga.

Kako je radnicima pojasnio Novalić, da bi investitori, koje do sada niko od uposlenika „BH Airlinesa“ nije imao priliku vidjeti, mogli preuzeti ovu kompaniju, potrebno je pokrenuti stečaj i tako se riješiti dugovanja prema HETA-i.

- Premijer je poslao ponudu HETA-i prema kojoj bi Vlada otplatila 5.360.000 KM od duga. Sada se čeka odgovor - dodao je Žiga.

No, iz HETA-e su jučer za „Avaz“ demantirali da je na njihovu adresu od Vlade FBiH stigla bilo kakva ponuda kada je u pitanju otplata duga, već da još čekaju odgovor Vlade o ranije ponuđenim opcijama za vraćanje dugova.

- Uzevši u obzir da još nismo dobili službeni odgovor o načinu na koji Vlada FBiH, kao vlasnik „BH Airlinesa“, namjerava ispuniti svoje ugovorne obaveze prema kompaniji HETA, odnosno odgovor ni na jedno od nekoliko ponuđenih opcija za otplatu duga, bilo bi krajnje neprofesionalno komentirati naredne korake - rekao nam je generalni direktor HETA-e Manfred Gram.

HETA će odbiti ponudu

Kako smo ranije objavili, Novalićeva ponuda da na ime duga uplati nešto više od pet miliona KM, što nije ni četvrtina ukupnih potraživanja, u HETA-i neće naići na odobrenje, čak ni da se službeno pošalje.