BIH

SRAMOTNO Načelnik SDA izdao heroja Izeta Nanića

Gradnja spomen-obilježja

E. Trako

27.7.2015

Predsjednici boračkih udruženja, komandanti 505. viteške bužimske brigade Armije RBiH pobunili su se protiv Agana Bunića, SDA-ovog načelnika općine Bužim, koji je svojevoljno iz Organizacionog odbora (OO) „Slobodarskih dana viteškog grada Bužima“ isključio hrabre ratne komandante, nosioce najviših ratnih priznanja Hamdiju Mustafića, Agana Elkasovića i Arifa Cinca te na taj način direktno opstruirao izgradnju spomen-obilježja rahmetli komandantu Izetu Naniću!

Politički poeni

U znak protesta i solidariziranja s trojicom komandanata iz OO istupili su i Šefik Veladžić, Edhem Eminić, Sead Jusić, Samir Abazović, Remzija Ćatić, Senad Jusić i Safet Isaković. Radi jeftinih političkih poena, upozoravaju, i odanosti stranačkom šefu Bakiru Izetbegoviću, kojeg želi dovesti na obilježavanje godišnjice ove brigade, Bunić se igra herojstvom i ratnim zaslugama Izeta Nanića, simbola odbrane Krajine i BiH!  

Naime, zamisao OO bila je da se na obilježavanju 20. godišnjice pogibije Izeta Nanića položi kamen temeljac za izgradnju spomen-obilježja ovom heroju. Međutim, problemi su nastali naprasnim izbacivanjem pojedinih članova iz OO manifestacije, što Mujaga Nanić, brat rahmetli Izeta, smatra isključivo političkom igrarijom načelnika Bunića. 

sefik-veladzic12

Veladžić: Bio je balavac kada se vodio rat 

- Problem je što SDA u Bužimu s načelnikom Aganom Bunićem na čelu i Kasimom Mulalićem vuče pogrešne poteze. Gledaju samo po političkoj osnovi, zbog čega može proći samo ono što dolazi od njihovih ljudi. Samo njihovi prijedlozi prolaze. Bez obzira na to kakve ideje dolazile, ako nisu od SDA i njihovih ljudi, oni to poništavaju, omalovažavaju, opstruiraju. Agan Bunić djeluje isključivo kroz stranačke aktivnosti i ciljeve - ogorčen je Nanić. 

Ideju o podizanju spomen-obilježja njegovom bratu pozdravlja, jer je to, kako kaže, i za porodicu velika čast. 

untitled-1

Mujaga Nanić: SDA sve omalovažava

- Ali Bunić odgovara samo svom stranačkom šefu Bakiru Izetbegoviću. Ne vidi dalje od njega. On sam sebi kopa jamu i na kraju će biti politički mrtav čovjek. Meni je žao što to moram reći, ali on je nesposoban čovjek. Profilirao se kroz podaničku politiku i kroz SDA, koja, da stavi magarca za načelnika, naš bi narod glasao za njega. Ovo je očigledna opstrukcija s njegove strane, jer mi smo rekli da ne želimo nikakve političare na obilježavanju i to svi poštuju osim SDA - dodaje Nanić. 

Idejno rješenje

Šefik Veladžić, nosilac “Zlatnog ljiljana”, kaže da više od dva mjeseca otkad je predata inicijativa za izgradnju spomen-obilježja načelniku Buniću i njegovim savjetnicima nisu bila dovoljna da se iznađe idejno rješenje za njegov izgled. 

- Moram naglasiti da su “Slobodarske dane” izgradile boračke organizacije i na obilježavanju bude 13 do 15 hiljada ljudi. Načelnik, koji je tri godine na toj poziciji, još se nije nijednom udostojio da pozdravi majku rahmetli komandanta Izeta Nanića. To dovoljno govori o kakvom se čovjeku radi. Šta dalje da vam govorim o osobi koja je bila balavac kada se vodio rat. Ako ne poštuje instituciju komandanta i njegovu porodicu, onda ne može poštovati nikoga. On poštuje samo svog stranačkog šefa - kaže Veladžić.

Žele podjele

Samir Abazović, predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida općine Bužim, a u vrijeme agresije na BiH pripadnik odreda „Gazije“, ističe da je ovo pokušaj degradacije kako pripadnika boračkih organizacija tako i samog komandanta Izeta Nanića.

- Neshvatljiv je potez Bunića. Mi smo njemu dali prijedlog da on u OO imenuje neograničen broj ljudi, ali da ispoštuje i prijedlog koji smo mi dali što se tiče nosilaca 505. brigade. Međutim, evo sada cijela država priča o njegovom osporavanju heroja, rahmetli Izeta Nanića. Mislim da je politika našeg načelnika i njegove stranke da se nastavi s podjelama u Krajini te da se degradiraju sve borbe pripadnika 505. viteške bužimske brigade - ističe Abazović.

Jusić: Načelnik se treba izviniti svima

sead-jusic12

Jusić: Destruktivne politike

Pukovnik i ratni komandant 505. viteške brigade Sead Jusić (SBB) kaže da bi načelniku Buniću sada najpametnije bilo da se izvini svima.

- Sve su to nosioci najviših ratnih priznanja i zasluga. Takvo ponašanje se ne može tolerirati. Najvažnije je da će kamen temeljac biti položen i da destruktivne politike koje dolaze od prvog čovjeka općine nisu urodile plodom - poručuje Jusić.

Mi ćemo spomenik izgraditi s njima ili bez njih

U ime svih starješina boračkih organizacija Veladžić je poručio da se na koti 603 priprema teren za izgradnju spomen-obilježja.

- Načelnik Bunić i onaj ko ga savjetuje da pravi razdor među borcima i “zlatnim ljiljanima” zarad politike centra kojem polaže račune, mogu se svi kolektivno objesiti u centru Bužima! Mi ćemo spomenik izgraditi s njima ili bez njih - zaključio je Veladžić. 

Ko je bio Izet Nanić

Izet Nanić rođen je 4. oktobra 1965. u Nanića Dolini (tada MZ Varoška Rijeka), općina Bužim. Bio je drugo od sedmero djece Rasime i Ibrahima. U rodnom Bužimu završio je osnovno obrazovanje. Kao mladić je svirao gitaru i trenirao tekvondo. Srednju vojnu školu upisao je u Zagrebu. Maturirao je 1984. godine.  

Bio je na dužnosti poručnika JNA u Kragujevcu sve do početka ratnih sukoba u BiH. Shvativši velikosrpske namjere unutar JNA, slomio je sam sebi nogu i tako spriječio odlazak na hrvatsko ratište. S porodicom i nogom u gipsu vratio se kući. Po povratku u Bužim aktivno učestvuje u organiziranju odbrane i formiranju prvih vojnih jedinica na tom prostoru. Od 15. avgusta 1992. postavljen je na dužnost komandanta 105., kasnije 505. bužimske viteške brigade, na čijem je čelu ostao sve do smrti.