KULTURA

TREBINJE Počeo 58. Festival festivala

Izvođenjem predstave "Odjeci"

P.M.

26.7.2015

Predstavom "Odjeci", u izvođenju ansambla Bjelopoljskog pozorišta, u Trebinju je sinoć počeo 58. Festival festivala, smotra najboljih amaterskih pozorišta regiona.

Festival je svečano otvorio gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, koji je izrazio zadovoljstvo što ovaj festival živi ovoliko dugo i što je kultura srušila granice.

- Možemo da se pohvalimo da naš festival ima svoj novi, čist i samopotvrđen koncept jer ovog puta na našoj sceni nastupit će amateri iz Srbije, Crne Gore, BiH, Makedonije i Hrvatske, a u svojstvu posmatrača sa nama bit će i predstavnici dramskih amatera iz Slovenije. To je bio cilj kojem smo težili sve ove godine, naveoje Vučurević

Pobjedničku predstavu republičkog festivala Crne Gore "Odjeci“, po motivima drame "Čas“ Ežena Joneska, režirao je Goran Bjelanović.

Ovu klasiku teatra apsurda Bjelanović je adaptirao i preveo na današnje vrijeme, prilagodivši ga stvarnosti i okolnostima u kojim živimo..

Priznanje protagoniste večeri žiri publike Festivala festivala dodijelio je glumcu Predragu Vukojeviću.

- Ovo je priča koja je zajednička za sve narode bivše Jugoslavije, i za sve narode koji žive na Balkanu, koji je specifičan po mnogo čemu. Uz Joneskog mi smo ubacili u prvi plan i neke naše goruće probleme, i na taj način ukažemo gdje to griješimo, šta bi to trebači da mijenjamo i koje su to stvari koje nam zagorčavaju život, rekao je Vukojević i dodao da im je čas što je baš Bjelopoljsko pozorište otvorilo Festival festivala 

Druge takmičarske večeri, trebinjskoj publici predstavit će se pobjednici republičkog festivala Srbije – ansambl KUD-a Kruščić“ iz Kruščića kod Kule, izvođenjem predstave „Velika drama“ po tekstu Siniše Kovačevića, a u režiji Dejana Cicmilovića.