NOGOMET

REPORTAŽA "Avazov" portal na putovanju sa "Hordama" do Poznana

Jedno od najrizičnijih gostovanja navijača bh. kluba u posljednje vrijeme

A. UZUNOVIĆ

24.7.2015

Iako su bili svjesni da njihovu ekipu najvjerovatnije očekuje ispadanje iz Lige prvaka dva autobusa Sarajeva uputila su se u Poznan kako bi podržali svoju ekipu protiv domaćeg Lecha.

Skoro 1.500 kilometara dijeli Sarajevo od Poznana, a vrijeme je prolazilo sporo. Krenulo se u ponedjeljak navečer, da bi se u utorak stiglo do Praga, glavnog grada Češke, gdje su navijači i prenoćili.

Teško je u kratkim crtama opisati ljepote Praga, ali svako onaj ko ode tamo jako brzo shvati zašto se taj grad smatra jednim od prijestolnica Evrope, iako urbano područje ima „samo“ nešto više od milion stanovnika. Za Bosance i Hercegovce, koji su navikli da gdje god pogledaju vide planine, Češka se čini kao da je na drugoj planeti.

Češka ravna k'o tepsija

Najveća uzvisina u cijeloj zemlji zove se Snežka, a visine je tek 1.602 metra, dok je najveće brdo u Pragu 399 metara. Također, činilo se da je u glavnom gradu Češke više turista nego Čeha. Šetajući Pragom, lako je upoznati ljude iz Njemačke, Južne Koreje i drugih zemalja. Čak i prodavnicu u blizini hotela u kojem su "Horde zla" odsjele drže Filipinci. Što se noćnog života tiče, dovoljno je reći da se svi klubovi u Pragu ne mogu obići ni za mjesec.

wp-20150722-00-01-28-pro

Poznati praški Orloj - sahat kula

Po polasku iz Praga "Horde zla" zaputile su se prema Dresdenu gdje ih je dočekao autobus navijača Dynama "Ultrasa".

"Dresdenovci" su pokazali njemačku kulturu i prijatelje iz Sarajeva počastili pivama, nakon čega se nastavilo prema Poznanu. Interesantno je bilo vidjeti da autobus navijača Dresdena nema ni klimu jer se radi o vrlo starom vozilu, vjerovatno zato što niko od njemačkih prevoznika ne želi rizikovati da im autobus bude uništen u huliganskim sukobima.

55aff1a7-5bec-4a02-baaf-3dfe0a0a0a64-wp-20150722-21-27-58-pro-718x446

Po prelasku Poljske granice, odnosno one imaginarne crte koja predstavlja granicu u zemljama Shengena, sva tri autobusa i jedan kombi iz Sarajeva preuzela je poljska policija.

"Ni papa nije bio ovako siguran"

Poljaci su autobuse držali na granici preko sat, tempirajući njihov dolazak na stadion kako bi se izbjegao susret sa pristalicama Lecha. Preko deset vozila, uključujući i kombije sa specijalnim jedinicama osiguravali su put autobusa do stadiona. Također, iznad autobusa konstantno je patrolirao policijski helikopter.

untitled-1

Helikopter koji je pratio autobuse sa navijačima Sarajeva i samo mali dio policijskih snaga koji su osiguravali susret

Pored ovakvog osiguranja, ne čude komentari navijača u autobusu poput onih "ni papa nije bio ovako siguran".

Očekivano, navijači su bili razočarani što neče stići na vrijeme na početak utakmice, a proputovali su više od 1.500 kilometara. Taj osjećaj je, barem malo, ublažio vozač koji je pustio radio prenos utakmice na poljskom jeziku.

Poljski komentator je pričao izuzetno brzo, kao da nije bilo dovoljno što je poljski strani jezik iz kojeg Bosanci i Hercegovci mogu "uhvatiti" samo pokoju riječ. Ipak, njegovi glasni uzvici "GOOOL, GOOOL" odmah po početku utakmice bili su razumljivi svima, te su ispraćeni su uz pokoju psovku.

Oko 40. minute utakmice navijači, praćeni zvižducima domaćih pristalica, ulaze na stadion. Nažalost, igrači na terenu nisu uradili nešto više kako bi ublažili razočarenje, no, uprkos tome, "Horde zla" su navijali iz sveg glasa.

U nekoliko navrata, kada bi se preko 30.000 navijača Lecha utišalo, stadinom "Miejski" orile su se pjesme o Sarajv'u.

Transparenti navijača Lecha

Tokom skoro cijele utakmice ispred tribine najvatrenijih navijača Lecha stajao je transparent na našem jeziku "Stil Poznanski, moćno huliganski" sa grbovima Lechovih i navijača Sarajeva. Ovim je još jednom potvrđeno da je huliganima jedino bitno ono što drugi huligani, odnosno navijači, misle o njima. Stoga, i ovoliki trud da se impresioniraju navijači iz Sarajeva.   

Detalj sa utakmice na kojem se vidi dio spomenutog transparenta

Također, po dolasku "Hordi zla" na tribine izložen je veliki transparent "Ne boimo se nikoga... But sleep 450 km away". Ne radi se o tipkarskoj greški, na transparentu je zaista falilo slovo "j", vjerovatno zbog prevođenja preko Google Translatea ili drugih sličnih stranica. Naravno, transparent je aludirao na noćenje "Hordi zla" u Pragu, a ne negdje bliže Poznanu. 

11181351-728298733963053-977178369058369525-n

Fantastičnu atmosferu koju su napravili domaći navijači pokvario je jedan navijač Lecha koji je na kraju utakmice podigao zastavu Republike Srbije i uzvikivao "nož, žica, Srebrenica". Ipak, većina drugih navijača gledala ga je u čudu. Vjerovatno nisu ni razumjeli zašto mu i izrevoltirani bh. novinari, koji su bili ispred te tribine, pokazuju srednji prst.

Po završetku utakmice navijači Sarajeva zadržani su kako bi se izbjegao susret sa pristalicama Lecha, te su uz veliku policijsku pratnju ispraćeni do autoputa. Iščekivanje da li će domaći huligani napasti autobus završeno je po izlasku na autoput, kada se policije vraća, ali autobusi ostaju pod pratnjom sve do izlaska iz Poljske.

Do iduće "Evrope"

Odlazi se u Dresden gdje se oprašta sa pristalicama Dynama, te se nastavlja put u Sarajevu. Po dolasku u Hrvatsku još jednom na snagu stupa policijska pratnja, a od ulaska do izlaska iz zemlje kod Slavonskog broda, autobusima nije bilo dozvoljeno da stanu.

wp-20150722-21-47-18-pro

Zastava navijača Lecha na poluvremenu

Blago oduševljenje što je, konačno, autobus ušao u Bosnu i Hercegovinu, a odmah po prelasku granice praznju preuzima bh. policija koja ih, uz izmjene, prati do stadiona "Asim Ferhatović – Hase", odakle je pohod i krenuo. Ukupno, pređeno je preko 3.000 kilometara, odnosno preko 60 sati vožnje, a putovalo se na jedno od najrizičnijih gostovanja navijača bh. kluba u posljednje vrijeme. Srećom, sve je završeno bez razbijenih glava ili autobusa, na nesreću, Sarajevo nije uspjelo izboriti plasman u treće pretkolo Lige prvaka.