BIH

NARANDŽASTO UPOZORENJE Nakon vrelih dana evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend i narednu sedmicu

Danas se u BiH očekuje nestabilno vrijeme

J. Be.

24.7.2015

Jutros je u zapadnim područjima BiH i u Krajini preovladavalo pretežno oblačno vrijeme. U ostatku zemlje je pretežno vedro. 

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): 

Bjelašnica 14; Sokolac 15; Ivan Sedlo 16; Bugojno 17; Drvar, Goražde, Jajce, Sarajevo i Srebrenica 18; Livno 19; Bihać, Kupres i Sanski Most 20; Banja Luka, Tuzla, Zenica i Zvornik 21; Gradačac i Stolac 22; Bijeljina i Doboj 24; Mostar i Trebinje 25;Neum 27 °C. 

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 942 hPa, za 1 hPa je manji od normalnog i raste. 

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje nestabilno vrijeme. U drugoj polovini dana u većem dijelu zemlje će biti pljuskova i grmljavine. Padavine se ne očekuju u sjeveroistočnim područjima Bosne. Vjetar većinom slab, uz grmljavinske oblake će biti i jačih udara vjetra. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 36 °C, na jugu Hercegovine do 38 °C. 

U Sarajevu pretežno sunčano vrijeme. Poslije podne na području grada moguć je i kratkotrajan pljusak. Najviša dnevna temperatura zraka oko 33 °C. 

Danas se u BiH očekuje vrijeme slično kao u proteklom periodu, nešto ugodnije tokom jutra, nakon toga sparno, uz izrazito visoke vrijednosti temperature zraka. Probleme osjetljivim osobama uzrokovaće i povećan sadržaj vlage u zraku, što će opštu sliku dodatno usložnjavati. Savjetujemo Vam da maksimalno reducirate aktivnosti, kao i da se ponašate u skladu sa preporukama za ovakve vremenske prilike.

U subotu će u Bosni i Hercegovini nestabilno vrijeme. Prije podne pretežno sunčano. U drugoj polovini dana se očekuju jači pljuskovi praćeni grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera, krajem dana u skretanju na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 20 °C, na jugu od 20 do 25 °C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 37 °C. 

U nedjelju nas očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Bosni se slaba kiša očekuje u jutarnjim satima. Poslije podne pljuskovi se očekuju u Hercegovini, zapadnim i ponegdje u centralnim područjima Bosne. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 12 i 17 °C, na jugu Hercegovine od 18 do 22 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 29 °C, na jugu Hercegovine od 32 do 36 °C. 

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini se očekuje nestabilno vrijeme. Već prije podne pa prema večernjim satima lokalni pljuskovi i grmljavina se očekuju u većem dijelu zemlje. Vjetar slab promijenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 11 i 16 °C, na jugu od 18 do 22 °C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 28 i 33 °C, na jugu Hercegovine do 36 °C. 

U utorak u Hercegovini će biti sunčano. U Bosni sunčano uz malu, poslije podne i umjerenu oblačnost. Vjetar slab promijenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 13 i 18 °C, na jugu od 18 do 22 °C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 30 i 34 °C, na jugu Hercegovine do 36 °C. 
    
Za područje cijele Bosne i Hercegovine izdato je narandžasto upozorenje za visoke dnevne temperature zraka, kao i UV indexa. Vremenski intervalza koji je izdato upozorenje je od 23.07.2015. do 25.07.2015. od 11 do 18h.