REGION

BITKA ZA PELJEŠAC Gori na sve strane, plameni jezici visoki i do 15 metara

Vatrogasci pokušavaju odbraniti kuće

(Am.K.)

23.7.2015

Na zahtjev vatrogasaca, cijelome Pelješcu bila je isključena struja, saopćio je nešto prije 18 sati HEP-Elektrojug Dubrovnik.  No, Pelješcu je oko 20.20 sati vraćena opskrba električnom energijom, a električnu energiju nije dobio samo zaselak Zabrđe. Tamo je oštećen vod i radi se na saniranju oštećenja.

Na Pelješcu se vatrogasci bore s dvije vatrene fronte - jedna je prema Brijesti, a druga se spušta s brda iznad Dančanja prema Ponikvama, piše Index.hr.

Vatra se približila na 40-ak metara od kuća, vjetar cijelo vrijeme jača, i požar će biti vrlo teško zaustaviti, prenose hrvatski mediji.

Vojne snage angažirane na pet požarišta

Veliki dio vatrogasnih snaga upućen je u obranu mjesta Brijesta, rekao je Hini oko 17 sati vatrogasni zapovjednik Dubrovačko-neretvanske županije Stjepan Simović. Požar na Pelješcu gori i na predjelu Janjine.

U Ponikvama  cijelo mjesto je u dimu i plamenu a situacija se u posljednjih sat vremena dodatno pogoršala. Puše jak vjetar, a za razliku od drugih dijelova Hrvatske, ondje zasad nema ni naznaka kiše, koja bi pomogla vatrogascima u teškoj bitci.

Vatra doslovce guta sve i na sve strane, ponajviše maslinike, saobraćaj je u potpunosti blokiran, a vatrogasci nadljudskim snagama zasad uspijevaju obraniti kuće u Ponikvama.

Mještani im pomažu i terenom hodaju uglavnom noseći maske na licima jer je disati gotovo nemoguće bez njih.

Plameni jezici dosežu visinu od 10-15 metara. Situacija je krajnje kritična.

Zračne snage protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ) i protuzračne obrane (PZO) i danas su cijeli dan angažirane na pet požarišta s 13 aviona i helikoptera, saopćilo je Ministarstvo odbrane.

Najveći angažman i danas je bio na Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, gdje je vatru gasilo pet protupožarnih aviona i helikoptera.

Na tri mjesta, Ježeviću kod Peručkoga jezera, Pučišćima na Braču i Lokvi-Rogoznici kod Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, požar su gasila po dva zračna traktora AT-802.

Peti aktivni požar buknuo je danas na području oko Plomina u Istarskoj županiji, a u gašenju sudjeluju kanader CL-415 i zračni traktor AT-802.

Također, helikopter Mi-8 MTV sudjelovao je u prijevozu smjene vatrogasaca i opreme iz kasarne u Divuljama do Blata na Korčuli i natrag do Šibenika i Zemunika.

Od 30 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do danas u gašenju požara provele 392 sata ili punih 16 dana u zraku, pri čemu su izbacile više od 17.000 tona vode, od čega iz kanadera 16.000 tona, saopćio je MORH.

Vjetar razbuktao plamen

Iako je veći dio jutra bio pod kontrolom, dogodilo se ono čega su se vatrogasci najviše pribojavali - vjetar je u poslijepodnevnim satima ponovo ojačao i razbuktao plamen, prenose lokalni mediji.

Situacija u Ponikvama ponovno je kritična jer je zapuhao jak vjetar koji raspiruje vatru, kazao je za medije portparol Stožera za zaštitu i spašavanje Goran Cvjetinović. Dodaje da je vatra jaka uz samu cestu koja prolazi kroz Pelješac pa je saobraćaj prekinut.

Dio vatrogasnih snaga premješten je u mjesto Ponikve kako bi spriječili prijelaz vatre preko ceste. U smjeru Orebića i Stona saobraćaj se odvija naizmjence uz regulaciju policije.

Vatrogasci na Pelješcu bore se s požarima i na predjelu Janjine, te brane Brijestu. Na Korčuli se situacija stabilizirala.


Lokaliziran požar kod Slanog

Brzom intervencijom vatrogasaca na predjelu Slanoga lokaliziran je požar koji je vjetar danas ponovno aktivirao nakon što ga je jučer navečer uzrokovao grom.

Na terenu je 25 pripadnika vatrogasne postrojbe Dubrovačkih vatrogasaca, JVP Dubrovačkog primorja i dobrovoljnih vatrogasnih društava Slanog i Zatona, a vatra je zahvatila 500 metara kvadratnih. Zbog bure, tokom noći vatrogasci će čuvati požarište.

Gori i na Braču
 
Također, aktivirao se i požar na lokaciji Pučišća na otoku Braču u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje su upućena dva Airtractora AT-802.

Dubrovačka policija u suradnji s nadležnim državnim tužilaštvom započela je istragu koja bi trebala rasvijetliti uzroke požara na Pelješcu i Korčuli, kazala je portparol PU dubrovačko-neretvanske Marija Gjenero.

"Trenutno prikupljamo informacije, nitko za sada nije uhapšen niti osumnjičen za izazivanje požara", rekla je Gjenero, a vezano za glasinu o piromanu kojeg je navodno vidio jedan od pilota kanadera.

Na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje i temeljem odluke ministra obrane RH Ante Kotromanovića, novih 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga RH upućeno je danas na gašenje požara na poluotoku Pelješcu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Na gašenju požara na poluotoku Pelješcu trenutno je angažirano ukupno 100 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, a požare gase i zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH s tri Canadaira CL-415.

I desetak vatrogasaca iz Karlovca stiglo je danas u pomoć kolegama koji već danima danonoćno gase požare na Pelješcu i Korčuli, a bude li potrebno, doći će ih još.