NOGOMET

Evo na kakvom stadionu i pred kakvim navijačima će Željo igrati u Liježu!

Treće pretkolo Evropske lige

Autor:A. Vr.

23.7.2015

FK Željezničar je danas na stadionu Koševu savladao mađarski Ferencvaroš u revanš utakmici drugog pretkola Evropske lige rezultatom 2:0. Gol za slavlje Plavih je u 23. minuti susreta postigao Zoran Kokot, a u samom finišu je gol za 2:0 postigao Ognjen Đelmić.

Fudbaleri Željezničara će plasmanom u 3. pretkolo Evropske lige odmjeriti snage sa Standardom iz Liegea. Desetorstruki belgijski prvak će u prvom susretu biti domaćin u prvom susretu. Prva utakmica igra se 30. jula u Belgiji, a uzvrat je 6. augusta na stadionu Koševo.

Royal Standard de Liège je klub je osnovan 1898. godine. Sa deset naslova državnog prvaka, te pet osvojenih kupova, treći je najuspješniji belgijski klub svih vremena, iza Club Bruggea i Anderlechta.

standard-liege

Najveći uspjeh Standarda u evropskim takmičenjima je kad su igrali u finalu Kupa pobjednika kupova 1982., gdje su poraženi od Barcelone. Sezone 2007./08., nizom od 31 utakmice bez poraza, osvojili su prvi naslov državnog prvaka nakon 25 godina.

Zbog boje dresova, nadimak im je Les Rouches (crveni), a svoje domaće utakmice igraju na stadionu Maurice Dufrasne. Standard ima mnogo navijačkih grupa, od kojih su najveće "Hell-Side 81", "Ultras Inferno 96", "Kop Rouche" i "PHK".

Stadion Maurice Dufrasne na kojem nastupa Standard iz Liega sagrađen je 1909. godine, a ima 30.143 sjedećih mjesta, te važi za jedan od najljepših stadiona u Belgiji.

Pogledajte na kakvom stadionu i pred kakvim navijačima će igrači Željezničara igrati u Liježu: