VIJESTI

BEOGRAD Članovi Predsjedništva BiH završili zvaničnu posjetu Srbiji

Nova stranica zajedničke budućnosti

Autor:Dž. Č./A. Du.

22.7.2015

18:40  Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine završili su danas zvaničnu posjetu Beogradu šetnjom Knez Mihailovom ulicom i Kalemegdanom s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, uz zajedničku poruku da je budućnost regije u iskrenim odnosima, suradnji i povjerenju i ekonomskim i infrastrukturnim projektima.

Vučić je po obilasku centra Beograda zahvalio prijateljima iz BiH koji su, kako je rekao, bili izvanredni gosti, istaknuvši da su tijekom sastanaka započeli veliki posao od kojeg će koristi imati građani obje države.

I članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović ocijenili su da današnja posjeta predstavlja prekretnicu u odnosima dvije zemlje.

17:30 Gosti i domaćini su potom nastavili ka Kalemegdanu gdje im je KUD "Stanko Paunović" iz Pančeva priredio doček i program.
 
Izetbegović i Vučić su na Kalemegdanu odigrali i partiju šaha.

mg-2678

(Foto: S. Saletović)
 
- Kad sam bio mlađi bolje sam igrao - rekao je Vučić tokom partije. On je odnio i pobjedu, ali su se obojica složili da je to bila "lijepa partija".

mg-2687

(Foto: S. Saletović: Članove Predsjedništva BiH na ulicama Beograda srdačno pozdravili građani)
 
- Važno je igrati - rekao je Izetbegović, dok je Vučić konstatovao da je samo imao više sreće.

16:45 Članovi Predsjedništva BiH su u šetnji sa Aleksandrom Vučićem prošetali Knez Mihailovom ulicom, a na poziv usput su se i osvježili u jednom lokalu.

mg-2550

Vučić je za Izetbegovića naručio pjesmu "Sarajevo ljubavi moja", a slučajnu prolaznici su povremeno pozdravili goste.

Na pitanje novinara kako se osjeća u Beogradu, Bakir Izetbegović je rekao da odavno nije bio u prijestonici Srbije i dodao: "Jako je lijepo, Beograd se razvija"

posjeta-11

(Foto: Twitter)

- Naš prijatelj Aleksandar se pokazao kao dobar domaćin - rekao je Izetboegović na šta je Vućić je dodao i da su Bošnjaci dobri domaćini, kao i Hrvati.

16:20 Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić danas su nakon ručka počeli šetnju Beogradom obilaskom zgrade Geozavoda i razgledanjem makete Beograda na vodi u pratnji premijera Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Siniše Malog.

setnja-1

Osiguranje na ulicama u Beogradu

Planirano je da obiđu i Knez Mihailovu ulicu i prošetaju se Kalemegdanom.

15:00 Članovi Predsjedništva BiH stigli su u vilu "Mir" u Beogradu gdje im je premijer Srbije priredio radni ručak. Prije ulaska u vilu, gosti su dočekani sa hljebom i soli, po starom običaju domaćina.

13:50 Završena je Press konferencija članova Predsjedništva BiH i premijera Srbije. Nakon što su svi izrazili želju za stvaranje bolje zajedničke budućnosti i predstavili javnosti njihove ideje za buduću saradnju, napustili su Palatu Srbije. Oni će se nakon ručka uputiti prema Knez Mihajlovoj ulici gdje je planirana šetnja do Kalemegdana.

Premijer Srbije na kraju Press konferencije poručio je svim članovima Predsjedništva BiH da su Beograd i Srbija njihova kuća. Uručio im je i poklon-košare sa srbijanskim proizvodima. Za članove Predsjedništva BiH pripremljeni su domaći proizvodi - kafa, rakija, teglice s ajvarom, džemom i vinom. U jednoj od košara nije bilo alkohola, već rtanjski čaj.

S. Saletović (Premijer Vučić članovima Predsjedništva BiH uručio poklone)

Premijer Vučić članovima Predsjedništva BiH uručio poklon-košare sa srbijanskim proizvodima (Foto: S. Saletović)

- Ne znam šta je nečija ideja da se stalno stvaraju sukobi, a naša je obaveza da stvaramo mir - dodao je Vučić.

13:30 U svom obraćanju medijima Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, kazao je da mu je drago što se danas nalazi u Beogradu.

- Želim da saznam kakva će biti reakcija Beograđana na moje prisustvo ovdje i zato mi je drago što se nismo sastali u Karađorđevu, već ćemo se prošetati Knez Mihajlovom ulicom - kazao je Izetbegović, na što se Vučić nasmijao.

- Svaki ratni zločin je ratni zločin bez obzira nad kim je počinjen. Nebitno da li su se desili 8.000 puta ili osam puta i ti ljudi će biti procesuirani - rekao je Izetbegović, te podsjetio da je Sarajevo i usred rata imalo snage da se suprotstavi zločinu.

13:25 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović ponovio je zalaganje za gledanje u budućnosti i prepoznavanje dobrosusjedstva. Naglasio je da postoji mnogo stvari zbog kojih BiH i Srbija treba da gledaju u budućnost.

 - Jedanaest dana nakon Srebrenice pričamo o mnogo drugačijim temama. Verujem da ćemo već sutra u Predsjedništvu BiH raspraviti današnju posjetu i pozvati predsjednika Tomislava Nikolića da u oktobru posjeti BiH. Ja sam uvjeren da prošlost moramo ostaviti historičarima i da, na tragu događaja koje smo imali, moramo praviti iskorak ka pomirenju, jer drugog puta za nas nema. Ja mislim da smo napravili dobar potez i hvala na pozivu - rekao je Čović.

13:20 Premijer Srbije Aleksandar Vučić na početku današnje konferencije za medije, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH, zahvalio se Čoviću, Vučiću i Izetbegoviću što su prihvatili njegov poziv i došli u Beograd.

 - Mislim da smo razgovarali otvoreno i iskreno jer takvi razgovori su najbolji. Vjerujem da smo otvorili jednu novu stranicu naše zajedničke budućnosti. Razgovarali smo o konkretnim temama za zajedničku budućnost. Uspjeli smo dogovoriti sjednicu vlada Srbije i BiH u septembru, a govorili smo i o dolasku predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića u BiH, koji je planiran za jesen. Mi želimo najbolje moguće odnose sa BiH. I kao što sam već rekao, to je dugoročna politika Srbije od koje nećemo odustajati - kazao je Vučić.

Članovi Predsjedništva BiH sa Vučićem su dogovorili saradnju u oblasti vojne industrije. Kako je naglasio premijer Srbije, teme o kojima su razgovarali bile su iz oblasti namjenske industrije, energetike i turizma.

12:50 Srbijanski mediji prenijeli su da će beogradske ulice biti zatvorene shodno kretanju članova Predsjedništva BiH sa premijerom Vučićem. Svuda će biti postavljene saobraćajne patrole. Automobil sa delegacijom Predsjedništva BiH pratit će i tri vozila sa najiskusnijim pripadnicima Uprave za obezbjeđenje važnih ličnosti. Dunavom će patrolirati rječna policija i ronioci Žandarmerije.

12:15 U toku je sastanak članova Predsjedništva BiH sa premijerom Srbije. Kako je ranije najavljeno, teme sastanka će biti ekonomska saradnja i zajednička budućnost. Za praćenje događaja akreditovano je oko 200 novinara, nešto manje nego za posjetu njemačke kancelarke Angele Merkel.

12:05 Uz zvuke himne BiH, u izvedbi Orkestra vojske Republike Srbije, dočekani su članovi Predsjedništva BiH ispred Palate Srbije. Nakon toga, pozdravili su se sa predstavnicima Vlade Srbije. Očekuje se sastanak iza zatvorenih vrata, a nešto iza 13 sati i obraćanje medijima.

12: 00 Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović stigli su tačno u podne ispred Palate Srbije gdje im je u organizaciji srbijanskog premijera Aleksandra Vučića priređen svečani doček, uz najviše državne i vojne počasti javila je ekipa „Avaza“ koja se nalazi na licu mjesta.

Sam Vučić lično je dočekao članove Predsjedništva BiH, s kojima se rukovao ispred ovog objekta. Nakon toga oni su se uputili u unutrašnjost ovog veleljepnog objekta, kojeg čuvaju jake policijske sage. Ističe se da je na današnjem događaju ukupno angažirano više od dvije hiljade policajaca, te da su mjere sigurnosti podignute na najviši nivo. Inače u zgradi nekadašnjeg Izvršnog vijeća, te Savezne vlade, smješteni su dijelovi današnjeg saziva Vlade Srbije.

Snimatelj: Igor Skendžić

Na sastanku, koji je organiziran u vidu ruke pomirenja nakon nedavnog napada na Vučića tokom obilježavanja 20. godišnjice srebreničkog genocida u Potočarima, trebalo bi se razgovarati o nizu tema, a između ostalog o izgradnji zajedničke budućnosti BiH i Srbije odnosno zajedničkim infrastrukturnim projektima sa kojima će nastupiti na predstojećem samitu Zapadnog Balkana u Beču 27. avgusta. Jedna od tema bi trebala biti i nedavna odluka o referendumu izglasana u NSRS.

Nakon toga predviđena je zajednička konferencija za novinare premijera Aleksandra Vučića, te predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Iz kabineta srbijanskog premijera su novinarima saopćili da je oko 15.30 predviđena zajednička šetnja Knez Mihajlovom ulicom, jednom od najčuvenijih ulica u Beogradu.