VIJESTI

Centar za životnu sredinu pozvao Gradsko vijeće Bihaća da povuče odluku o hidroelektranama na Uni

Uticaj na okoliš

Fena

22.7.2015

Centar za životnu sredinu uputio je danas otvoreno pismo Gradskom vijeću Bihaća povodom usvajanja Odluke o davanju saglasnosti na pokretanje postupka dodjele koncesije Javnim natječajem-tender za projektovanje, izgradnju, upravljanje i prijenos mHE na lokalitetu Martin Brod i Dobrenica, te povodom vanredne sjednice Vijeća koje će sutra ponovo razmatrati ovo pitanje. 

U pismu Centar poziva Gradsko vijeće da povuče odluku o davanju saglasnosti za pokretanje postupka dodjele koncesije za male hidroelektrane na rijeci Uni i stane na stranu građana u odbranu ove rijeke, a ne interesa privatnog sektora. 

- Una je poznata i vrijedna upravo zbog svojih prirodnih fenomena, divlje snage i ljudi koji su vijekovima vezani uz nju. Područje Bihaća i Unsko-sanskog kantona je jedno od prioritetnih oblasti BiH za razvoj odgovornog i avanturističkog turizma, aktivnosti u prirodi i korištenja prirodnih resursa na održiv način. Svi planovi Nacionalnog parka Una, pa i samo postojanje parka kao institucije, se ovakvim projektima ugrožavaju - upozorava ova organizacija u pismu.

Ističe se da rijeke kao što je Una moraju biti posljednja mjesta koja će se ugrožavati radi ekonomske dobiti. 

Iako se radi o malim hidroelektranama, podvlače u Centru, uticaj koje one imaju na okoliš je ogroman. Kanjoni i klisure BiH su tzv. "vruće tačke biodiverziteta“ s mnogim endemskim, vrijednim i rijetkim vrstama, koje smo dužni da štitimo. 

- Nacionalni parkovi su osnovani upravo s ciljem da se prirodno i kulturno-istorijsko nasljeđe očuva i koristi na način da dobit od toga ima šire društvo i lokalna zajednica - naglašava Centar za životnu sredinu. 

Navodi također da po IUCN (Međunarodna unija za zaštitu prirode) kategorizaciji zaštićenih područja hidroelektranama nije mjesto u nacionalnim parkovima. 

- Izrazito kritičan stav imamo prema planovima za izgradnju hidroelektrana u zaštićenim područjima ili na visokovrijednim rijekama, kakva Una svakako jeste, te Vas zbog toga pozivamo da povučete navedenu odluku - ističu u ovom centru. 

Poručuju da se sa svojim kapacitetima i znanjem pridružuju borbi lokalnog stanovništva i organizacija iz Bihaća i okoline u odbrani Une, kao jednog od istinskih bisera Krajine.