NOGOMET

Deset nevjerovatnih stadiona u svijetu koje treba posjetiti: Evo na kojem je mjestu Grbavica!

Produkcijska kuća "Copa 90" uradila je zanimljivi video prilog

Autor:A. Vr.

21.7.2015

Produkcijska kuća "Copa 90" uradila je zanimljivi video prilog o najnevjerovatnijim stadionima koje treba posjetiti svaki nogometni fan prije svoje smrti.

Zanimljivo da se među njima našao i stadion Grbavica iz Sarajeva i to na visoko pozicioniranom drugom mjestu.

Uvjerite se sami zašto je "Copa 90" stavila Grbavicu u ovaj video prilog:

 

Podsjetimo, stadion Grbavica ime je dobio po naselju koje je dio Sarajeva. Izgrađen je 1953., za potrebe FK Željezničara, nogometnog kluba iz Sarajeva. Taj nogometni klub i danas koristi ovaj stadion.

Među navijačima FK Željezničara ovaj je stadion poznat i pod nadimkom Dolina ćupova.

Stadion Grbavica, danas je ukupnog kapaciteta oko 12 000 mjesta. Od toga, 9 000 mjesta je sjedećih, a od tih 9 000, 6 000 mjesta je natkriveno.

Ovaj je stadion izgrađen u engleskom stilu, jer uz travnjak nema atletske staze.

Radovi na izgradnji stadiona započeli su 1949., a pokrenuli su ih članovi Radničkog sportskog društva Željezničar. Radovi su trajali do 13. septembra 1953., kada je stadion otvoren, utakmicom Druge lige zapad SFRJ. Na toj utakmici igrali su FK Željezničar i NK Šibenik. Utakmica je završila pobjedom Željezničara, rezultatom 4:1.

Nakon izgradnje 1953., stadion Grbavica je imao samo jednu pravu tribinu (zapadnu), koja je prenesena sa stadiona "6. april" sa Marijin dvora. Tada je stadion imao i atletsku stazu, koja je uklonjena tijekom rekonstrukcije stadiona od 1968. do 1976. godine.

U kompleksu, u kojem se nalazi ovaj stadion, još su i dva pomoćna igrališta na kojima svoje treninge održavaju prvotimci Željezničara i mlađe kategorije kluba. U zapadnoj tribini stadiona nalaze se prostorijenogometnog kluba Željezničar.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu Grbavica se nalazila na samoj liniji te je pretrpjela velika oštećenja. Drvena tribina sa zapada je zapaljena, a dio stadiona je bio i miniran.

Sa reintegracijom naselja Grbavica uSarajevo SD Željezničar je izvršio masovno obnavljanje kompletnog stadiona i okolnih pomoćnih igrališta i izgradnju drvene tribine na zapadu. Stadion je tada imao oko 20 000 mjesta, od čega 500 sa stolicama na zapadnoj tribini.

Treća obnova stadiona dogodila se u ljeto 2004. godine kada su u potpunosti obnovljene svlačionice i postavljene stolice na sjevernoj i južnoj tribini smanjujući tako ukupni kapacitet stadiona na 12 000 mjesta (9 000 sjedećih).

Za evropske utakmice je zatvorena istočna tribina koja ne ispunjava UEFA-ine kriterije.