REGION

HRVATSKA Veliki požari na Korčuli i Pelješcu, dijelovi Orebića i Mljeta bez struje

Vatrena linija duža od dva kilometra

(J. Be.)

21.7.2015

14:38 - Situacija na Pelješcu je puno bolja, požar u blizini naselja je sada pod nadzorom, a kritične rubne djelove gasi kanader vodenim bombama. Ide nam u prilog što je vjetar slab - kaže zapovjednik DVD-a Orebić Nikša Nogalo.

Nogalo također ističe da nitko od vatrogasaca i mještana u požaru nije ozlijeđen, a spašene su i kuće.

- Pojavile su se dezinformacije da je izgorila jedna kuća, crkva i vatrogasni dom. Ja vam iz prve ruke mogu reći da to nije istina, u pitanju su neprovjerene informacije. Stradala je stoka na jednom porodičnom imanju, dio vinarije Grgić, a najveća je šteta na maslinicima i dingaču - napominje Nogalo. Vatrogasci i dalje očekuju dolazak vojske koja bi iscrpljenim vatrogascima trebala pomoći i tokom noćnih sati.

- Bolje je, ali još nije gotovo. Vatrogasnim riječnikom, vatra će biti pod kontrolom kad svakim dijelom opožarenog područja prođe vatrogasna čizma, a još nismo u toj fazi - napominje zapovjednik DVD-a Orebić.

13:16 Prema procjeni županijskog vatrogasnog zapovjednika Stjepana Simovića, do jutros na Korčuli gori oko 850 hektara borove šume, makije i niskog raslinja, javlja DUZS.

Vatra i dalje nije pod kontrolom pa se očekuje da će površina pod vatrom u konačnici biti i veća.

11:00  Zbog požara na lokaciji Potomje na poluotoku Pelješcu dio zračnih snaga je preusmjeren na ovo požarište tako da u Smokvici djeluje jedan Airtarctor i helikopter Mi-8 MTV dok su na Pelješcu dva Canadaira i jedan Airtractor, izvijestili su iz MORH-a.

Prema riječima koordinatora HRZ i PZO za uporabu zračnih snaga iz Operativnog vatrogasnog zapovjedništva priobalja u Divuljama pukovnika Gorana Tomasova zračne snage će se tokom dana sukladno razvoju situacije na požarištu i dalje dopunjavati i izmjenjivati, a sve u cilju efikasnijeg gašenja požara i djelovanja na onim žarištima koji budu najveća prijetnja, prenosi  Index.

10:40 Neizvijesnost je još uvijek velika i na Korčuli.

- Vatra se počela spuštati prema naseljenom mjestu. Srećom, vjetar puše u suprotnom pravcu, pa se vatra spušta sporo po potpuno nepristupačnom području. Vatrogasci na terenu je pokušavaju obuzdati sa svih strana, ali front požara je jako velik - rekao je za Dnevnik.hr Emil Milatiz DVD-a Blato koji se na nalazi na opožarenom području oko mjesta Brna na Korčuli.

Nakon što je požar stavljen pod kontrolu, vatra je opet počela da se širi prema Kuni - napisala je jedna od mještanki na svom Twitter profilu.

09:30 Na Pelješcu je izgorjelo više od 400 hektara površine. Trenutno gori na predjelu Trstenika i kod mjesta Ponikve, a požar je prešao prema Janjini, kaže zapovjednik Javne vatrogasne jedinice Dubrovačko primorje Ivo Franušić. Požar kod Trstenika planuo je oko 21 sat, dok je drugi požar na predjelu Ponikava počeo gorjeti oko 23 sata, prenosi Dnevnik.hr.

07:54 Oko 50-ak mještana tokom noći moralo je napustiti svoje domove zbog velikog požara koji je sinoć oko 23 sata buknuo nedaleko mjesta Pijavičino na poluotoku Pelješcu, javlja HRT, a prenosi index.

Zbog požara za sav je promet zatvorena državna cesta Janjina-Pijavičino (DC414) na Pelješcu. Obilazak je Dingač (tunel)-Potomje-Trstenik.

Gori gusta borova šuma u dužini od dva kilometra, izgorilo je nekoliko objekata i vinograda, uprkos naporima vatrogasaca vatra se oko tri sata ujutro približila kućama u Trsteniku, koji je gotovo u potpunosti morao biti evakuiran. Vatrena linija proteže se u dužini od preko dva kilometra, a na terenu su sve raspoložive vatrogasne snage.

- U gašenju požara na Pelješcu pomažu u vatrogasci iz drugih dijelova zemlje. Više od 100 vatrogasaca gase požar. Pomažu nam kolege iz Zadra, Šibenika, Splita, a tokom dana će nam se pridružiti i vatrogasci iz Karlovca - kazao je Tomislav Vuko zapovjednik DIP-a, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalni dio.

gori-korcula-dnevnik-hr

Teška je situacija i na području Smokvice na Korčuli gdje je požar planuo tokom vikenda, a nakon što je lokaliziran na sjeveroistočnoj strani, jučer je ponovo izmaknuo kontroli vatrogasaca. Najkritičnije je na području mjesta Brna. Vatra je dosad progutala više od 500 hektara guste borove šume.

- Izgorjelo je nekoliko napuštenih privrednih objekata, a zasad se čini da je najveću štetu pretrpjela vinarija Grgić. Na požarište su došle i vatrogasne ekipe iz Zadra i Šibenika, u pitanju je više desetaka vatrogasaca. Radi se punim kapacitetom, vjetar stalno okreće smjer pa otežava posao. Očekujemo da bi požar trebali staviti pod kontrolu do poslijepodne - potvrdio je zapovjednik DVIP-a i pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje Tomislav Vuko, koji je jutros stigao na požarište.

Borova šuma je jučer poslijepodne gorjela i u Širokima nedaleko Primoštena, no nakon dva i po sata borbe, upravo kada je stigla nadomak kuća, vatrogasci su je uspjeli staviti pod kontrolu. Uz vatrogasce, i na ovom požarištu morali su intervenirati i kanaderi.