VIJESTI

RIJEKA UNA Galijašević traži preispitivanje odluke o gradnji HE

Nakon bure u javnosti SDA se posipa pepelom

Autor:S. DEGIRMENDŽIĆ

20.7.2015

Emdžad Galijašević (SDA), gradonačelnik Bihaća, zatražio je od Romana Jurića, predsjedajućeg Gradskog vijeća (GV) Bihać, da ove sedmice sazove vanrednu sjednicu. Ova vijest objavljena je na zvaničnoj internetskoj stranici Grada Bihaća, a kao povod navedena je potreba preispitivanja i stavljanja van snage odluke o davanju saglasnosti na pokretanje postupka dodjele koncesije za izgradnju mini hidroelektrana (HE) na rijeci Uni, na lokalitetu Martinbrod i Dobrenica.

O terminu danas

Ovaj Galijaševićev potez uslijedio je nakon burnih reakcija građana, te domaćih i stranih nevladinih ekoloških i drugih organizacija, na odluku GV-a od 15. jula, koja je sa 16 glasova, mahom vijećnika SDA, podržala gradnju HE.

emdzad-galijasevic

Foto: Avaz (Galijašević: Traži sjednicu Gradskog vijeća)

Termin sjednice bit će poznat danas. Iako Galiješavić sada traži preispitivanje odluke, građani smatraju da je taj njegov potez rezultat straha od daljnjih reakcija koje bi mogle imati posljedice po gradonačelnika i SDA naročito u kontekstu rezultata lokalnih izbora naredne godine. Stoga se Galijašević i SDA sada posipaju pepelom.

Inače, vijećnici SDA koji su izglasali odluku o davanju koncesije za gradnju mini HE na rijeci Uni ujedno su se saglasili s brojnim negativnim posljedicama gradnje ovih objekata na jednoj od najljepših i najčistijih rijeka na svijetu, zanemarujući apele javnosti i struke na štetnost hidroelektrana po okoliš.

Apel struke

Pri tome su digli ruke za to da od koncesije na godišnjem nivou općina i Kanton uzmu svega 50.000 KM, na što su posebno upozorili vijećnici iz Kluba SBB-a, koji su glasali protiv odluke o gradnji.

U javnosti se već danima nagađa da se iza projekta gradnje HE na krajiškoj ljepotici kriju lični interesi pojedinaca, te da su čak ovim odškrinuta vrata i za mogućnost izgradnje velikih hidrocentrala na rijeci Uni u budućnosti.

Neretva i Buna na udaru odranije

Podsjećanja radi, već godinama je i izgradnja elektrana na Neretvi tema sporenja vlasti i ekoloških udruženja u Hercegovini.

U posljednjih nekoliko godina u Mostaru je dodijeljeno više od 60 lokacija za izgradnju mini HE, a trenutno ih rade četiri. Najviše negodovanja izazvala je najava gradnje dvije mini HE na rijeci Buni, za koje su već izdate koncesije.

Građani i nevladine organizacije i ranije su upozoravali da, osim štetnog utjecaja na okoliš, gradnja mini HE omogućava pojedincima da se bogate na račun dobara koja su u vlasništvu države.