BIH

ALMIR GREDIĆ Željo neće biti "društvo jednog lica": U pregovorima smo sa investitorima za izgradnju nove Grbavice

Predsjednik Fudbalskog kluba Željezničar za "Avaz"

Autor:Zlatko ŠARIĆ

21.7.2015

Almir Gredić nekada je bio jedan od najboljih Željinih igrača u evropskim takmičenjima. Još se mnogi sjećaju sezone 2002./2003. kad je tresao mreže protivnika širom Evrope. Sada je predsjednik kluba sa Grbavice. Mnogo je pitanja koja mu se postavljaju ovih dana...


Ako uporedite stanje kada ste imenovani za predsjednika, i ovo sadašnje, kakve paralele možete povući, šta se popravilo, šta je moglo bolje?
 
- FK Željezničar je u kontinuiranoj uzlaznoj putanji sa krajnjim ciljem da posluje na način kako to rade uspješni evropski klubovi. Na konkretnim primjerima pokušaću predstaviti sve ono što je urađeno u proteklom periodu.

Naš prvi cilj je bio da utvrdimo činjenično stanje u FK Željezničar i da krenemo u rješavanje problema prema unaprijed definisanim prioritetima kako bi na bazi tako postavljene platforme mogli provoditi organizacione, sportske i infrastrukturalne korake. Konkretno je utvrđeno da se ukupne obaveze kluba sastoje od duga koji je registrovala Poreska uprava, od duga kluba prema dobavljačima i od ranije generisanog duga prema uposlenicima kluba i bivšim igračima koji su tužili klub i time u više navrata uslovljavali dobijanje licenci.

Konkretno, od januara 2013. do juna 2015. platili smo 2 milona KM na ime sudskih tužbi, dobavljačima, bivšim igračima i uposlenicima. Situacija je bila toliko kompleksna da proces utvrđivanja ukupnog dugovanja Kluba prema dobavljačima još uvijek traje i biće završen do 15. augusta 2015. godine.

Taj posao je povjeren jednoj od najcjenjenijih revizorskih kuća na svijetu. Međutim, sam proces utvrđivanja stanja oduzima dosta vremena zbog nedostatka dokumentacije i zbog usklađivanja stanja s povjeriocima. Taj proces podrazumijeva utvrđivanje tačnog iznosa duga kroz usklađivanje stanja, provjeru validnosti ugovora i obavezivanje kluba na izmirenje duga samo formalno pravno registrovanih potraživanja, i to na bazi reprograma kroz obročne otplate.

Sanacija ovakvog statusa kluba unazad tri godine, sa posebnim akcentom od početka ove godine podrazumijevala je hitnu reakciju struktura kluba, investitora i prijatelja kluba usmjerenu na ponovno uspostavljanje pokidanih gotovinskih tokova kluba, obezbjeđivanje svježeg kapitala bez kamate, identificiranje troškova kluba, optimizaciju i upravljanje troškovima i identificiranje i prikupljanje prihoda u docnji.

Sve izazove koje smo identificirali shvatili smo samo kao ogromni potencijal kluba u budućem poslovanju, a ne kao problem koji ne možemo riješiti. Uspostavljanje takvog sistema baziranog na potpunoj transparentnosti i stopostotnoj kontroli tokova novca u svakom segmentu poslovanja kluba osiguralo je u iznimno kratkom roku održivost poslovanja Kluba, redovnu isplatu primanja administraciji i sportskom segmentu, unapređenje uslova rada seniorskog tima, održavanje infrastrukture kluba, kao i izmirenje zakonskih obaveza.
 
Kao predsjednik kluba želim na potpuno otvoren način komunicirati navijačima kompleksnost situacije i ujedno poručiti da na bazi vlastitih resursa imamo znanje kako tu situaciju riješiti. Svi ovi pobrojani koraci bili su preduslov za postavljanje zdravih temelja na bazi kojih ce Klub potencijalnim ulagačima ponuditi razlog za ulaganje.
 
Takav ozbiljan pristup rezultirao je time da smo u posljednje tri godine obezbijedili licencu za domaće i međunarodne utakmice u prvostepenom postupku, uredna izmirenja obaveza prema igračima, uposlenicima i državi uz smanjenje operativnih troškova. Uz sve navedeno godišnji budžet kluba je ostao na istom nivou.
 
Iako je jasno da je klupska politika da se što više smanje dugovi i da se ne prave novi, te zbog toga prošle dvije sezone kao ambicija nisu isticane titule već izlasci u Evropu, da li se navijači u narednoj sezoni mogu nadati napadu na titulu?

- Na čelu ove Uprave sam skoro tri godine i u tom periodu je klub osvojio jednu titulu, a posljednja dva prvenstva bili smo do posljednjeg kola u konkurenciji za osvajanje titule. Željezničar je najtrofejniji klub u BiH i sasvim je logično da se i u ovoj godini potpuno ravnopravno borimo za osvajanje trofeja. Ekipa jeste podmlađena, opterećeni smo sanacijom dugova, ali mi imamo kvalitet, znanje  i viziju  da se svake godine, pa tako i u ovoj sezoni, borimo za osvajanje titule prvaka BiH.

Dugoročna strategija kluba je priključivanje najtalentiranijih igrača iz omladinske škole u prvi tim neovisno od finansijske situacije u Klubu.
Na zahtjev stručnog Štaba igračima iz omladinske škole priključili smo iskusne i provjerene igrače koji poznaju našu ligu i koji kvalitetno mogu odgovoriti zahtjevima struke što ce vjerujemo biti dobitna kombinacija.

Kada pogledate broj reprezentativaca koji su prošli omladinsku školu Željezničara ili su igrali za Željezničar, ta brojka je veća od ukupnog broja reprezentativaca svih ostalih klubova u ligi zajedno.

I posljednja sezona je pokazala da je to ispravan put i da imamo razloga biti ustrajni u toj filozofiji.
 
Klub već godinama nema generalnog sponzora, na dresovima ne nosi ništa, taj problem se vuče i nije samo od ovog Predsjedništva, ali postoje li neke naznake da će se na tom polju nešto napraviti uskoro?
 
- Za angažovanje dugoročnih strateških partnera važan preduslov je obezbijediti transparentno i održivo poslovanje.

Postaviti logo na plavi dres ne znači da smo izabrali strateškog partnera koji ce Željezničar posmatrati kao dugoročnu stratešku investiciju. Mjesto na dresu se uvijek može popuniti, ako preferiramo kratkoročnu korist. Naša vizija je sačuvati vrijednost brenda i obezbijediti dugoročno i stabilno partnerstvo sa respektabilnim kompanijama u zemlji, regiji i šire.
 
Svi pozitivni pomaci koji su mjerljivi i vidljivi, kako na obezbjeđenju stabilnih izvora finansiranja tako i na rezultatima sportskog dijela kluba, stvorili su pretpostavke da otvorimo razgovore sa ozbiljnim partnerima. U intenzivnoj smo komunikaciji sa kompanijama koje svoje vrijednosti grade na transparentnosti, dugoročnosti, "win-win" odnosu i koje zajedno sa nama žele graditi uspješniji Željezničar.
 
U tom kontekstu želimo implementirati sistem koji uspješno funkcionira u europskim klubovima gdje se izvori prihoda koji moraju pokriti operativne troškove sastoje iz tri podjednaka dijela: komercijalni prihodi (sponzori i prodaja dresova), TV prava i prihodi od ulaznica. Naši navijači su do sada imali strpljenje, svjesni smo i da to strpljenje ima granice, ali vjerujemo da će nakon ovog obraćanja shvatiti u kakvoj poziciji se Željezničar nalazio i da će imati još malo razumijevanja prije nego rezultati našeg rada budu vidljivi i iz njihove perspektive.
 
Usvojen je novi Statut, danas nakon što je prošlo nekoliko mjeseci od tog, često nazivanog istorijskog čina, šta je konkretno to donijelo klubu, odnosno šta se može očekivati u narednom periodu?
 
- Prije svega, bilo je bitno izmijeniti stari Statut koji je bio zastario i nije bio u skladu sa zakonskim normama. Za razliku od novog Statuta, prošli je dozvoljavao da u Skupštini kluba sjede pojedinci koji nisu bili članovi kluba. Prema novom Statutu Skupština će biti sastavljena isključivo od članova kluba gdje će svaki član imati pravo da bude biran.

Izborna Skupština će biti organizovana do kraja godine što je jako važan korak za Klub, jer  Skupština kao najviši organ Kluba vrši nadzor nad radom Upravnog odbora.

Također, novim Statutom smo otvorili opcije za ulaganje u klub kroz formiranje kompanija za nekretnine i za upravljanje prvim timom. Svakom potencijalnom investitoru klub će komunicirati i argumentirati poslovni interes uz istovremenu zaštitu identiteta kluba i ideje koja uspješno živi 94 godine.

Zbog toga Željezničar, kao klub sa najbogatijom i jedinstvenom istorijom, ne preferira poslovni model koji nosi atribute društva jednog lica. Sadašnji fokus  je kompanija za nekretnine koja će  investitorima dati mogućnost da ulože u izgradnju tribina i poslovnih prostora, upravljaju njima određeni period dok ne vrate ulaganja i ostvare zaradu, te na kraju izgrađenu nekretninu vrate na upravljanje klubu. Ovaj model je kompleksan i zahtjeva mnogo znanja u pripremi argumenata za ulagače zbog toga što ne podrazumijeva otuđenje vlasništva Kluba niti zaduživanje Kluba.
 
Problem Grbavice i dalje je aktuelan, imamo informacije da se i na tom polju nešto radi, ako nije tajna možete li nas upoznati o tome i da li se navijači Želje mogu nadati da će napokon evropske utakmice igrati na svom stadionu?
 
- Skupština kluba podržala je model rada koji podrazumijeva etapnu izgradnju stadiona kao jedinu održivu i realnu opciju. Kompanija za nekretnine će biti registrovana najkasnije do kraja tekuće godine i biće data na upravljanje stručnom menadžmentu koji će biti imenovan u dogovoru s investitorima.

Trenutno se ubrzano radi na rješavanju problema koji nisu bili u fokusu nijedne ranije Uprave. Intenzivno rješavamo probleme ZK dokumentacije, imovinsko pravnih odnosa SD - FK, građevinskih i urbanističkih saglasnosti i  revidiramo ugovore sa zakupcima. Sve su to koraci koje moramo poduzeti kako bi izvršili pripreme za izvedbeni projekat koji su obećali finansirati Općina Novo Sarajevo i Kanton Sarajevo.

Ilustracije radi, na sjevernoj tribini su neki poslovni prostori prodati u ranijim periodima i nisu vlaništvo kluba što predstavlja veliki izazov u budućoj rekonstrukciji sjeverne tribine. Ove pripremne radnje su najveći dio posla, a paralelno s tim smo već u razgovorima sa nekoliko potencijalnih investitora zainteresovanih za ulaganje u evropsku Grbavicu. Pozivamo sve navijače koji misle da mogu pomoći u pripremi ovog projekta da se priključe, jer smo potpuno otvoreni za sve ideje, primjedbe i sugestije.

Klub se okrenuo podmlađivanju ekipe, prisiljen finansijsklim problemima, ali taj rizik se već u prvoj godini pokazao ispravnim, da li se može očekivati da se i na tom polju ojača pa da se neka talentirana generacija sačuva i pokuša napraviti neki značajniji iskorak u Evropi, ili ćete biti prisiljeni na prodaju igrača kada dođu ponude?
 
- Naša filozofija je kontinuirano pružanje šanse mladim igračima koji su prošli omladinsku skolu Željezničara. Dakle, naši juniori će uvijek imati mjesto u prvom timu i to, kao što sam ranije napomenuo, nije povezano sa finansijskom situacijom u klubu.

Ti igrači su pokazali svoju vrijednost na terenu, i veliko je pitanje da li iz naše lige ili čak i regiona možemo angažovati adekvatno pojačanje, ako imamo na umu neosporni kvalitet koji posjeduju Bajić, Memija, Sadiković, Hadžiahmetović ili Beganović. Klub sigurno neće prodati nijednog igrača ukoliko ne dobije kvalitetnu ponudu. Mi znamo koja je njihova vrijednost i nemamo imperativ bilo koga prodati da bi stabilizirali finansijsko poslovanje kluba.
 
Sve što radimo, radimo u dogovoru sa stručnim štabom. Ponude za odlazak igrača moraju zadovoljiti i Klub i igrače, a nove igrače dovodimo samo ukoliko neće biti smetnja razvoju talentiranih igrača iz naše omladinske škole.
 
Dešavaju se promjene i u Omladinskom pogonu, da li se planira pravljenje nekih terena na kojima bi djeca mogla trenirati?
 
- Ponosimo se činjenicom da u prvom timu imamo najviše vlastitih igrača u odnosu na ostale klubove u ligi. Omladinski pogon je apsolutni prioritet kada su u pitanju investicije pa ce tako svaki značajniji priliv novca biti usmjeren na poboljšanje njegove infrastrukture.

Mi već sada imamo određeni broj talentiranih igrača iz cijele države koje smo identificirali i priključili našim omladinskim selekcijama. Zbog toga nam je cilj dodatno ojačati naše kapacitete za skautiranje i smještaj omladinaca.

Također smo u razgovorima sa Općinom Novo Sarajevo oko postavljanja rasvjete na pomoćnom terenenu. Pored toga, želimo osigurato i potpuno nove terene sa najvećim standardima i na tome intenzivno radimo.

Od ove sezone omladinska Liga prvaka vjerovatno će se igrati u novom formatu, gdje bi trebali učestvovati i naši juniori kao predstavnici BiH. To je svakako dodatna satisfakcija za ostverene rezultate i podstrek za budućnost.

Poruka navijačima...

- Željo je uvijek bio više od sportskog kolektiva, on je ideja, pokret, filozofija, nešto što spaja ljude sličnih svjetonazora, svetinja i kulturna baština ovog grada i zemlje.

Neovisno koliko napora Uprava uloži u sve procese u klubu, bez podrške kroz članstvo i bez posjete na stadionima taj projekat nema smisla. Treba uvijek imati na umu da mininimum 50 posto ekipe čine naša djeca, da nismo izgubili zvaničnu utakmicu prethodnih sedam mjeseci i da ćemo nastaviti predano raditi i sve učiniti sa sportskog aspekta da pehare vratimo na Grbavicu.
 
U budućnosti želimo kontinuirano poboljšavati komunikaciju sa nasim navijačima kao najvećom vrijednosti kluba i na tome ćemo ustrajati.