BIH

BRITANSKI MIRROR TVRDI Teroristi IS-a kupuju zemlju u Bosni i Hercegovini!

Službe sigurnost vjeruju da područje u BiH služi za kampove za obuku

(A. Vr.)

19.7.2015

 Islamska država je uspostavila uporište u srcu Evrope, a teroristi tajno kupuju zemlju u jednom selu u BiH, okruženom dubokom šumom, piše britanski Mirror.co.uk.

Službe sigurnost vjeruju da područje u BiH služi za kampove za obuku pripadnike Islamske države (IS) i da bi moglo da bude baza za razorne terorističke napade na Zapadu, navodi britanski list.

Lokacija ovog mjesta daje IS ključnu stratešku poziciju zbog blizine Mediteranu, navodi Mirror,  koji koriste ekstremisti iz Sirije, Iraka i Sjeverne Afrike. Najmanje 12 boraca IS obučavanih u selu Ošve otišlo je u Siriju proteklih mjeseci, a pet je, prema izvještajima, poginulo.

Vozač i prevodilac ekipe britanskog lista koja je obišla ovo mjesto rekao je da je poznati pristalica IS Harun Mehićević kupio dva hektara zemlje na tom području. Mehićević je napustio Bosnu tokom ratova devedesetih godina i nastanio se u Melburnu u Australiji, gdje se smatra za jednog od najopasnijih ljudi u toj zemlji, navodi britanski list.

osve-bosnia-1

U jednom obraćanju potencijalnim regrutima on je, navodno rekao: "Allah će pomoći mudžahedinima da uspostave Islamsku državu gdje muslimani mogu da žive dostojanstveno i časno".

Drugi poznati teroristi za koje se vjeruje da su kupili zemlju u ovom selu su Jasin Rizvić i Osmah Kekić.

Obojica se sada bore na strani IS u Siriji. Muslimanski vođa Izet Hadžić, koji je uhapšen u akciji SIPA, službe sigurnosti BiH, takođe ima imovinu u ovom selu, kao i mnogi drugi koji su otišli da se bore u Siriju i Irak.

Jedan od seljana rekao je za ekipu britanskog lista da žitelji strahuju da je ovo područje "gnijezdo za teroriste".

"Redovno čujemo pucnje iz šume koji dugo traju. To se događa svake sedmice", rekao je žitelj sela, koji nije želio da bude imenovan.

U izvještaju "Zov rata u Siriji i bosanskohercegovački kontingent stranih boraca", dva autora, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Vlado Azinović i islamski teolog Muhmed Jusić, okrivaju da je "Bosna loše pripremljena da se izbori sa prijetnjom".

osve-bosnia-and-herzegovina

"Postoji manjak koordinacije lokalnih agencija za sprovođenje reda po pitanju (stranih boraca)", navodi se u izvještaju.

U periodu od 2013. do 2014. čak 156 muškaraca i 36 žena iz BiH otišlo je u Siriju, zajedno sa 25 djece, a prošlog januara, prema zvaničnim podacima, u tu zemlju se vratilo 48 muškaraca i tri žene, stoji u izvještaju.

Kristina Jozić iz SIPA rekla je da povratak pojedinaca koji učestvuju u konfliktu u Siriji, na strani IS, "bez sumnje predstavlja bezbjednosni izazov i prijetnju, čiji je opseg teško utvrditi".

"SIPA neprekidno provjerava sve optužbe koje se mogu dovesti u vezu sa terorističkim aktivnostima na bilo koji način, bilo da je riječ o finansiranju, regrutovanju ili drugim aktivnostima vezanim za terorizam", kazala je Jozićeva.

Ona je dodala da je selo pod prismotrom nakon policijske racije u maju, navodi Mirror.

isil-i-zemlja-u-bih11