BIZNIS

VISOKI ŽIVOTNI STANDARD U ovim zemljama primaju plate koje građani BiH mogu sanjati!

Lista od deset država

(A. Vr.)

18.7.2015

Sjedinjene Američke Države su odranije poznate kao kolijevka "američkog sna", gdje su primanja izuzetno visoka, ali postoje i one zemlje koje su manje poznate po dobrim primanjima, a zapravo, njihovi građani uživaju u visokom životnom standardu

Istraživanje o zemljama u kojima su visoke plate je uradio topmensmagazine.com, a jedna od zemalja koja će iznenaditi mnoge je Južna Koreja, za koju kažu da je jedna od azijskih ekonomija koje se najbrže razvijaju, ali ne samo u Aziji već i cijelom svijetu.

Evo liste od deset zemalja u kojima je zarada na vrlo visokom nivou, prenose Nezavisne.com.

1. SAD: U ovoj državi ste plaćeni isključivo onoliko koliko vrijedite. SAD je, u tom smislu, najmoćnija zemlja na svijetu, koja ima ogromne zalihe prirodnih resursa, a ujedno je i najveći uvoznik robe, te drugi najveći izvoznik na svijetu. Prosječni godišnji prihod u SAD je 56.000 dolara, a poreska stopa iznosi 23 posto. I dok Amerikanci uživaju u najvećim platama na svijetu, oni istovremeno rade duže od drugih i njihova radna sedmica traje 44 sata.

2. Irska: I dok je Irska poznata kao "poljoprivredni centar" ostrva, najveći dio novca, zapravo, dolazi od tehnološke industrije. Nekoliko velikih kompanija za dizajn video-igrica, kao i nekoliko stotina manjih tehnoloških kompanija, ima svoje sjedište upravo u Irskoj. Prosječan prihod u ovoj zemlji je oko 51.000 dolara godišnje, što je možda niže od trećeplasiranog Luksemburga, ali s obzirom na to da je poreska stopa 18,9 posto, to znači da Ircima ostaje više novca nego Luksemburžanima.

3. Luksemburg: Riječ je o zemlji koja odavno važi za finansijski centar Evrope. Nekada su bili glavni izvoznik željeza u Evropi, ali današnje izvozno tržište podrazumijeva hemikalije, gumu i industrijske mašine. Prosječan godišnji dohodak u Luksemburgu je 55.000 dolara, ali imaju visoku poresku stopu od 28 odsto. Prema ovom istraživanju, svi stanovnici Luksemburga žive dobro.

4. Švicarska: Švicarski manufakturni sektor je najvitalniji, ali i najrobusniji u cijeloj Evropi. U ovoj zemlji se proizvode zdravstveni i farmaceutski proizvodi, ali i hemikalije, instrumenti za precizno mjerenje, kao i muzički instrumenti. Godišnja prosječna plata u ovoj zemlji je oko 53.000 dolara, međutim poreska stopa je čak oko 30 posto.

5. Australija: Ovu zemlju mnogi smatraju socijalnom demokratijom. Ima jednu od najvećih ekonomija u svijetu i veliki je izvoznik hrane i prehrambenih proizvoda, ali i nafte i minerala, dok uvozi vrlo malo. U Australiji je prosječna plata 51.050 dolara godišnje, a poreska stopa je 23 posto, od čega se najveći dio izdvaja na zdravstvo i obrazovanje. I ono što je bitno, Australija ima 35-satnu radnu nedjelju, što znači da rade mnogo manje od Amerikanaca.

6. Velika Britanija: Engleska, Škotska i Sjeverna Irska čine drugu najveću ekonomiju u Evropi. Ono što se malo zna jeste da je najveći "proizvođač novca" zapravo Škotska, gdje se nalaze najveće naftne rezerve u EU. Godišnja prosječna plata je 41.000 dolara, a poreska stopa iznosi oko 25 odsto, od čega veliki dio ide na zdravstveno osiguranje i obrazovanje. Međutim, stanovnici Velike Britanije ne mogu baš uživati u svojim prihodima, jer njihova radna sedmica traje 42 sata, što je iznad prosjeka u EU.

7. Kanada: To je zemlja sa velikim B što se tiče bogatstva. Ovo je zemlja koja posjeduje treće najveće naftne rezerve u svijetu (iza Venecuele i Saudijske Arabije). Kanada je bogata cinkom, uranijumom, zlatom, niklom i aluminijumom, a kanadske nepregledne prerije predstavljaju glavnog proizvođača pšenice, kanole i drugih žitarica. Prosječna godišnja plata u Kanadi je 45.000 dolara, ali je poreska stopa 23 posto, od kojih najveći dio ide na tzv. univerzalnu zdravstvenu njegu i obrazovanje. Inače, prosječna radna sedmica u Kanadi iznosi 36 sati.

8. Norveška: To je je najbogatija zemlja kada je riječ o prirodnim resursima, kao što su nafta i minerali. Norveška ima besplatnu zdravstvenu njegu i obrazovanje, ali i to ima svoju cijenu - poreska stopa je 31 posto, što je prilično mnogo za prosječnu godišnju platu od 49.000 dolara. Međutim, ono što im ode na poreze, vrati im se u vidu slobodnih sati, jer njihova radna sedmica traje 35 sati.

9. Južna Koreja: Ekonomija ove zemlje se najbrže razvija, ali ne samo u Aziji već i cijelom svijetu. Južna Koreja je peti najveći izvoznik na svijetu, te sedmi najveći uvoznik. Južna Koreja je i jedan od najvećih izvoznika energije, jer je u nuklearnim elektranama proizvode i više nego što im treba, tako da višak izvoze komšijama. Prosječna plata u Južnoj Koreji je 36.039 dolara godišnje, a lični porezi iznose oko 18 posto dohotka. Najveći minus za Južnokorejce je činjenica da im radna sedmica traje 42 sata.

10. Holandija: Ova zemlja ima možda i najfrekventnije morske luke u Evropi, što je i glavni razlog njihovog prilično visokog godišnjeg dohotka koji iznosi oko 47.000 dolara. Ipak, poreska stopa u Holandiji iznosi 31 posto, ali to ide na opšte dobro poput zdravstvene njege i visokog obrazovanja. Jedna od velikih prednosti rada u Holandiji jeste što im radna sedmica traje 35 sati.