BIH

ČUVARI TRADICIJE Gdje su danas Malkić, Alili, Šaban, Varaki, Podojak...

Učači ilahija koji su uvijek nastupali pred punim dvoranama

Autor:A. NUHANOVIĆ - F. NUMANOVIĆ

17.7.2015

U izvedbama ilahija i kasida na svečanostima i vjerskim manifestacijama već decenijama uživaju generacije muslimana ovog dijela Evrope i napajaju se tim vrelom istine i ljubavi.

Prelijepe ilahije i kaside, koje osvježavaju vjerničke duše i u sebi nose skriveno značenje čovjekovog vraćanja izvoru, izvode najbolji interpretatori. Najpoznatiji izvođači ilahija s ovih prostora su hafizi Mensur Malkić, Aziz Alili i Burhan Šaban. Ovi eminentni učači uvijek su do posljednjeg mjesta punili dvorane i druga mjesta na kojima su nastupali. 

Solistički album

Hafiz Mensur ef. Malkić dugo godina bio je član, solista i vođa hora Gazi Husrev-begove medrese. Snimio je više audiokaseta i CD-ova učenja Kur'ana i ilahija i kasida, a posebno se istaknuo ilahijama "Ej, Allahu", "Kud god da se okrenem", "Hannan"... Od aprila 1998. godine radi kao profesor kiraeta u Gazi Husrev-begovoj medresi, a već nekoliko godina je glavni imam u Begovoj džamiji. Iako sada rijetko nastupa učeći ilahije, nije nam uskratio da u njegovom mekamu uživamo dok uči ašere i salavate. 

Među publikom na ovakvim manifestacijama omiljen je i glavni zagrebački imam Aziz ef. Alili. Jedan od najemotivnijih trenutaka na stadionu Koševo prije osam godina, na koncertu "Moj Ummete", bio je kada je on izvodio ilahiju "Šehidi", kojom je rasplakao i oduševio hiljade posjetilaca. Alili je danas glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zagreb i profesor je u Zagrebačkoj medresi.

Vjernici već godinama uživaju u izvedbama ilahija i kasida Burhana Šabana, rođenog 1970. godine u Skoplju, koji je kao 13-godišnjak postao hafiz. Prvi solistički album na turskom jeziku objavio je 1990. "Kišna dova" i "Dođi, najdraži" ostavile su pečat u karijeri Burhana Šabana. On danas živi na relaciji Sarajevo - Istanbul i nastavio je snimati duhovnu muziku.

Pored tri hafiza, generaciji duhovnih buditelja vjerskog i nacionalnog identita od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća pridružio se i hafiz Senad Podojak. Posebne emocije izaziva ilahija "Kraj Kabe sam ja stajao" u njegovoj izvedbi. Snimio je veliki broj albuma ilahija i kasida, a posljednji među njima je "Mošus moj". Podojak živi i radi u Velsu u Austriji. 

Sufijski vokalni hor ilahija "Nešidu-l-huda" osnovan je 1983. godine pod imenom "Hor sarajevske omladine". Ime koje i danas nose, dobili su 1990. godine, kada su snimili prvu kasetu "Dar i Milost". Ona je izazvala veliku pažnju u BiH, jer je tada prvi put javno objavljena derviška duhovna muzika. 

bugari

Foto: Avaz (Bugari: U horu "Nešidu-l-huda")

Jedan od osnivača hora je Ridvan Varaki, koji nam je kazao da su prije bajramska sijela i nastupi bili potpuno drugačiji te da se odnos prema toj vrsti muzike  njegovao na poseban način. 

- Nastupi kakvi se organiziraju u posljednje vrijeme, nama, kao horu ilahija, nisu odgovarali tako da smo od 2002. godine prestali učestvovati na koncertima. Za članove hora i naše prijatelje i dalje organiziramo sijela na kojima učimo ilahije uz kudume i defove - kazao je Varaki, koji živi i radi u Sarajevu. 

Ostali originalni 

On je naveo da su, kao hor koji uči ilahije iz tekije, ostali originalni. 

- Danas rijetko koji hor izvodi takvu vrstu ilahija, a jedini koji bi mogli krenuti našim stopama i naslijediti originalnost je muški hor "Hazreti Hamza". Ta se tradicija treba čuvati - dodao je Varaki. 

Članovi ovog sarajevskg hora su i Mensur, Samir i Mirsad Varaki, Mehdija Bugari, Fariz Pecar, Mehmed Bajraktarević, Eniz Ahmedspahić, Nihad Zukorlić, Zijad Hadžifejzović te Sulejman Bugari, koji je i hatib Bijele džamije u Sarajevu. 

Sedam albuma 

Hafiz Fuad Abdullah Seferagić također je među najpoznatijim bosanskim tekstopiscima i izvođačima ilahija i kasida. Snimio je sedam albuma. Živi i radi u Minhenu kao imam i hatib u džematu "Ikre".