REGION

Braća Mamić i Damir Vrbanović izašli iz zatvora: Hrana u zatvoru je grozna

Novac za kauciju skupili prijatelji

(J. Be.)

15.7.2015

Braća Mamić i Damir Vrbanović uplatili su kauciju na račun Županijskog suda u Zagrebu, a na slobodu su izašli oko 18 sati, prenosi 24.sata.hr.

Braća Mamić i Damir Vrbanović uplatili su jamčevinu na račun Županijskog suda u Zagrebu, a na slobodu su izašli oko 18 sati. Zdravko Mamić odmah je okupljenim novinarima doa izjavu u kojoj se ponajviše žalio na hranu:

- Hrana u zatvoru je grozna i 80 posto zatvorenika ju ne jede. To treba hitno mijenjati - rekao je Mamić koji se zahvalio osoblju remetinečkog zatvora i poručio da večeras ide na Dinamovu utakmicu protiv Fola Escha.

Njihovi advokati rekli su kako bi se Mamići i Vrbanović mogli u javnosti pojaviti već na večerašnjoj utakmici Dinama. Advokat Čedo Prodanović rekao je pak kako nije siguran hoće li Zoran Mamić moći voditi ekipu. 

Advokatica Jadranka Sloković izjavila je da su novac za kauciju skupili prijatelji, ali nije navela njihova imena. Osim kaucije Mamićima i Vrbanoviću nisu iznesene nikakve mjere opreza što znači da mogu napuštati zemlju, pričati sa svjedocima...a Zdravko Mamić nije morao dati ostavku na svoju poziciju u Dinamu. 

Podsjetimo, izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda podignulo je iznose kaucije koje su Zdravko i Zoran Mamić te izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović trebali uplatiti da se brane sa slobode. Zdravko Mamić je morao uplatiti 7 miliona kuna, Zoran Mamić 4 miliona kuna, a Damir Vrbanović milion kuna.

Zdravku Mamiću istražni zatvor određen je zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, dok je njegovu bratu i Vrbanoviću istražni zatvor određen samo zbog mogućeg utjecaja na svjedoke.

Sva su trojica žalbama zatražila i da im se istražni zatvor zamijeni kaucijom. Stariji Mamić ponudio je za obranu sa slobode pet miliona kuna, a njegov brat Zoran dva miliona kuna. Vrbanović je pak ponudio 500.000 kuna.

Nakon odluke Županijskog suda, Dinamo se oglasio saopćenjem u kojem su napisali kako se nadaju da će 'se tvrdnje USKOK-a i DORH-a pokazati neutemeljenima' te da su članovi na sjednici 'istaknuli da vjeruju u nedužnost svojih vodećih ljudi'.