LIFESTYLE

GEOGRAFSKI MALE, ALI PUNE NOVCA Ovo su najbogatije zemlje na svijetu

Podaci MMF-a o BDP po stanovniku

(Al. Ti.)

14.7.2015

Iako spadaju u red geografskih najmanjih država na svijetu, Katar, Luksemburg i Singapur su i tri najbogatije na planeti.

Na osnovu podataka MMF o BDP po stanovniku, "Global finance magazine" je napravio listu, koja otkriva koje su zemlje najsiromašnije, a koje najbogatije, prenosi Blic.

luksemburg-11

Luksemburg

Da bi uporedili životni standard u različitim zemljama, u analizi su se rukovodili i paritetom kupovne moći (PKP), koji uzima u obzir troškove života i stopu inflacije.
 
Prema ovom kriterijumu, Katar, na istočnoj obali Arabijskog poluotoka, bio je najbogatija zemlja na svijetu u periodu 2009-2013, dok je Demokratka Republika Kongo bila najsiromašnija.

singapur

Singapur

Luksemburg, s prosečnim BDP po stanovniku od 79.593,91 dolara, zauzeo je drugo mjesto. Ovako visok broj je dijelom posljedica velikog broja ljudi koji rade u ovoj maloj zemlji, a žive u susjednoj Francuskoj, Njemačkoj i Belgiji.

Oni povećavaju ukupan iznos na kome se zasniva kalkulacija BDP po stanovniku, ali budući da ne žive u zemlji, nisu uzeti u obzir pri izračunavanju prosjeka.

Ovo je lista 23 najbogatije zemlje na svijetu:

najbogatije-zemlje-1