BIH

Komisija za zbrinjavanje tehnološkog viška u osnovnim i srednjim školama TK usvojila smjernice rada

Veliki broj prosvjetnih radnika proglašen tehnološkim viškom

Autor:M. Ahmedić

13.7.2015

Komisija za zbrinjavanje tehnološkog viška u osnovnim i srednjim školama danas je održala sjednicu na kojoj su usvojene smjernice rada.

Riječ je o 280 prosvjetnih radnika koji su nakon završetka školske godine proglašeni tehnološkim viškom, te je na sjednici odlučeno i da se do četvrtka naprave raspodjele svih nastavnika i profesora.

Ova Komisija će uputiti i prijedlog resornom ministarstvu da se sav tehnološki višak u školskoj 2015./2016. godini rasporedi na određeno vrijeme.

Almir Hadžić, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola TK, kazao je da će Komisija prilikom raspoređivanja tehnoloških viškova voditi računa o blizini škole.

- Vodit će se računa po mjestu prebivališta uposlenika i broju bodova. Veći broj uposlenika iz srednjih škola morat će biti raspoređen u osnovne škole na području TK - kazao je Hadžić.

Aktiv direktora smatra da direktori škola trebaju da za one uposlenike kojima nedostaje samo jedan ili dva časa iznađu mogućnost da se, kažu, kroz školske obaveze to vrijeme nadoknadi u istoj školi.