KOLUMNE

Dosta lažne brige

Almasa HADŽIĆ ([email protected])

13.7.2015

„Mora se pomoći Srebrenici“, „pomozimo Srebrenici“, „briga za Srebrenicu“... najviše su izgovarane floskule koje punih 20 godina, kako se počne približavati 11. juli, slušamo iz usta kako predstavnika domaćih institucija i organizacija tako i samih građana. 

Ne treba sumnjati u nečija javno iskazana osjećanja kada su u pitanju srebreničke žrtve i bol porodica za izgubljenim životima njihovih najmilijih. Ali, u tobožnju brigu za Srebrenicu, koja nam se histerično svake godine, sa svih strana, nudi u prvih 11 dana jula, ne samo da treba sumnjati nego svima koji se „brinu“ za sva vremena reći: Dosta!

Primjer nebrige za Srebrenicu upravo je slučaj Advije Ibrahimović, koja je svojim obraćanjem u ime preživjelih žrtava genocida u subotu natjerala suze na oči mnogima koji su je slušali, pa i zvaničnicima pred kojima je stajala.

Advija je jedno od stotina srebreničke djece koja su se uspjela školovati, a da nije imala ni dom ni porodicu. Završila je Visoku zdravstvenu školu pri Medicinskom fakultetu u Tuzli, a potom godinama uzalud kucala na vrata mnogima, pa i nekima od onih koje je u subotu, bajagi, potreslo njeno obraćanje, tražeći pošten posao, ali džaba. Prije nekoliko mjeseci, kao zdravstveni radnik, otišla je na rad u Njemačku.

Oni koji su u subotu zvižducima i psovkama krenuli prema premijeru Srbije Aleksandru Vučiću lažu da se brinu za Srebrenicu. Oni su, nakon dženaze, odmaglili iz Srebrenice kako bi, dok ne padne mrak, stigli popiti turu u svom kafiću ili se vidjeti s rajom, a posljedice svoje neiskrenosti i nekulture ostavili Srebrenici i Srebreničanima. 

Njih, kao i svih prethodnih godina, danas neće biti s majkama na obilasku stratišta njihove djece i od pljuvanja, šutanja i vrijeđanja onih koji se protive tom obilasku, morat će se same braniti. O tome kako se „brine“ brigada nevladinih hohštaplera koji su svoje organizacije titulirali imenom Srebrenice, da i ne govorimo. Dosta više „brige“, uradite nešto za Srebrenicu!!!