BIH

Mektić: Bit će zatražen izvještaj svih sigurnosnih agencija angažovanih u Potočarima

Ministar sigurnosti BiH

Fena

11.7.2015

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da će biti zatražen izvještaj svih sigurnosnih agencija u BiH koje su učestvovale u osiguranju skupa u Potočarima kod Srebrenice te učestvovale u procjeni svih sigurnosnih prijetnji, planiranju mjera i radnji i njihovom izvršavanju, a kako bi se sagledalo da li su preduzele sve aktivnosti na adekvatan način.

- Prve informacije i napad na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića govore da je bilo određenih propusta - rekao je Mektić.

On smatra da treba da se utvrdi ko je odgovoran za sve posljedice današnjeg događaja u Potočarima.

- Po ko zna koji put se ispostavilo da ne funkcioniše saradnja među agencijama i policijska saradnja u BiH i to je problem, na koji sam ukazivao i ranije, pa i nakon događaja u Zvorniku - rekao je Mektić i ponovio da je i ranije predlagao da sigurnosne agencije moraju imati bolju saradnju i povjerenje.

Ukazao je da se ranije potenciralo da sigurnosne agencije imaju operativnu samostalnost u odnosu na ministra sigurnosti, ali da će on, iako je, kako kaže, na svaki mogući način isključen iz svih planiranja i drugih mjera i radnji, sada potencirati na njihovoj odgovornosti.

Smatra da je moralo doći i do veće saradnje sigurnosnih agencija BiH i Srbije.

- Nisam siguran da je tu postojao dovoljan stepen povjerenja i uzajamnje saradnje - rekao je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH je i najoštrije osudio napad na Vučića kao necivilizaciji čin, posebno na skupu na kojem se treba odati pijetet žrtvama i sahraniti mrtvi na dostojanstven način.

On smatra da je sve to nanijelo najveću štetu samoj BiH.