BIH

Predsjedništvo BiH osudilo napad na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića

Novinarima potvrdio predsjedavajući Mladen Ivanić

S. D.

11.7.2015

20:43 Predsjedništvo BiH oglasilo se i saopćenjem povodom današnjih dešavanja u Potočarima. U nastavku vam ga prenosimo u cjelosti:

"Predsjedništvo BiH najoštrije osuđuje i izražava iskreno žaljenje zbog današnjeg napada na predsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, u Memorijalnom centru Potočari.

Predsjedništvo BiH zahvaljuje premijeru Vučiću za dolazak u Srebrenicu, jer je to učinio u duhu pomirenja i sa namjerom da oda počast žrtvama.

Predsjedništvo BiH zahtjeva od nadležnih policijskih i pravosudnih organa na svim nivoima da hitno sprovedu detaljnu istragu, s ciljem identifikacije izvršilaca napada. Predsjedništvo BiH zahtjeva da se ispita i utvrdi odgovornost obavještajno-sigurnosnih i policijskih agencija Bosne i Hercegovine za eventualne propuste, koji su doveli do ugrožavanja sigurnosti premijera Vučića.

Predsjedništvo BiH upućuje izvinjenje svim stranim delegacijama zbog doživljene neprijatnosti.

Predsjedništvo BiH jedinstveno je u stajalištu da s punom predanošću nastavi raditi na ubrzanju procesa pomirenja, obnovi narušenog povjerenja i unapređenju odnosa Bosne i Hercegovine i Srbije".

19:28 Mladen Ivanić potvrdio je da je na sastanku sa američkom delegacijom, između ostalog, bilo govora i o današnjim dešavanjima u Srebrenici.

Izrazio je očekivanja da će današnji sastanak sa Clintonom i Albright polučiti neke rezultate kada je u pitanju ekonomski napredak naše zemlje.

19:23 Predsjedništvo BiH osudilo je današnji incident u Potočarima, gdje je napadnuta delegacija srbijanskog premijera Aleksandra Vučića. Ovo je novinarima potvrdio predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

On je za incident okrivio političke aktere u BiH, kazavši da su oni svojim izjavama podigli tenzije koje su zasjenile današnji događaj i žrtve, koje su trebale biti u prvom planu.

Ivanić je naveo da se čuo sa Vučićem i da u ovom trenutku treba tražiti rješenja koja neće dovesti do revanšizma i zaoštravanja odnosa izmedju dvije zemlje, već se trebaju naći najbolji modeli kako da se situacija normalizira i da se politiziranje određenih tema stavi u stranu, kao i da se konačno svi u BiH okrenu rješavanju životnih pitanja građana.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović potvrdio je novinarima u Sarajevu da će se ova državna institucija oglasiti saopćenjem za javnost u kojem osuđuje današnji napad na Vučića, te u kojem će uputiti javno izvinjenje za današnji incident.

- Bit će potrebno ispitati ko je zakazao kada je u pitanju osiguranje srbijanskog premijera - dodao je Izetbegović.

On je odbacio optužbe Vučića izrečene na današnjoj press konferenciji u Beogradu da je nekim svojim izjavama podizao tenzije uoči obilježavanja 20. godišnjice srebreničkog genocida. Dodao je kako je samo insistirao na tome da se zločin u Srebrenici nazove pravim imenom - genocidom.

Izetbegović je naveo kako je siguran da je Vučić u Potočare došao sa dobrim namjerama i da nije zaslužio da mu se ovo desi.

Također je istaknuo kako je Vučiću garantirao sigurnost kada se s njim čuo prije tri dana, te da je mislio da će protokol valjano odraditi svoj posao, ali je izgleda napravio grešku.

Potvrdio je da je danas dva puta zvao Vučića, ali da ne zna zbog čega mu se srbijanski premijer nije javio.

Dodao je da se osjeća osramoćen zbog svega što se dogodilo premijeru Vučiću.

18:17 U zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu stigla je američka delegacija predvođena bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom i bivšom državnom američkom sekretarkom Madeleine Albright.

U toku je njihov sastanak sa članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

Podsjećamo, Clinton i Albright doputovali su u Sarajevo iz Potočara, gdje su danas prisustvovali obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

Zbog posjete američke delegacije zgradi Predsjedništva BiH, u Titovoj ulici u Sarajevu trenutno je obustavljen saobraćaj.

Novinarima nije omogućen prilaz zgradi Predsjedništva BiH, pa nisu bili u mogućnosti čuti komentar članova Predsjedništva BiH o napadu na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.