BIH

Ivanić: Napad na Vučića u Potočarima zaslužuje potpunu osudu

Obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

Fena

11.7.2015

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je napad na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima kod Srebrenice čin koji zaslužuje potpunu osudu.

- Ali to je i neki logičan završetak svega što se posljednjih mjeseci događalo oko Srebrenice, neviđene politizacije, davno bježanje od događaja koji bi trebao biti pokazivanje poštovanja žrtvama, te političke bitke. Mislim da je Vučić danas napadnut samo zato što je Srbin. Čak i kada je pokazao spremnost da dođe, nije bio dobrodošao - rekao je Ivanić.

To je, kaže, vrlo teška i ružna poruka.

- Mislim da se posebno bošnjački političari trebaju zapitati zašto niko od njih nije imao hrabrosti da puno jasnije i s puno pozitivnog aspekta podrži Vučićev dolazak u Potočare. Stvaranjem političkog ambijenta to što se dogodilo u Potočarima se moglo spriječiti - rekao je Ivanić.

On je naglasio i da sve što se desilo upućuje na to koliko će nam trebati vremena da sve podjele, koje su se desile posljednjih sedmica, zaborave, i da se, kako kaže, vratimo nekakvom normalnom vremenu.

- Trebat će puno, puno vremena i puno više odlučnosti i hrabrosti ključnih političkih ličnosti da na sebe preuzmu teret rada i kompromisa. Ulazak u sukobe, ovu zemlju će samo vratiti unazad. I sve ovo što se desilo, nadam se da će konačno biti shvaćeno na svim stranama kao jasno upozorenje da se sa temama prošlosti ne treba igrati, kao što se igralo posljednjih sedmica - ukazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.