VIJESTI

TUZLA Šetnja za Srebreničane

Godišnjica genocida

Fena

11.7.2015

Na mjestu i u vrijeme kada to svakog jedanaestog u mjesecu čine žene Srebrenice u Tuzli, članice povjereništva Asocijacije žena Stranke demokratske akcije (SDA) Tuzla i Asocijacije mladih SDA Tuzla organizovali su mirnu protestnu šetnju kako bi odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.
 
Na 20. godišnjicu genocida u Srebrenici, kolona od nekoliko stotina građana predvođena članicama i članovima SDA Tuzla, okupila se u 12 sati ispred muzičke škole odakle su mirnom protestnom šetnjom stigli do Trga slobode, te kod Gradske česme obilježili ovaj dan na način kako ga obilježavaju žene Srebrenice, noseći jastučiće sa imenima poginulih. 

Upriličen je i prigodan kulturno-umjetnički program, pročitana su imena 136 žrtava, čije su duše danas u Potočarima našle vječni smiraj, a tuzlanski glumci i novinari su recitovali prigodne sadržaje o Srebrenici. 

Prisutni su učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast nedužnim srebreničkim žrtvama, kao i svim šehidima i poginulim borcima u proteklom ratu u BiH.
 
- Doboko svjesni bola kojeg nose u sebi majke Srebrenice, Višegrada, Prijedora, Kozarca, Foče i drugih mjesta u BiH, u kojima su počinjeni zločini, u njihovo ime danas iz Tuzle šaljemo poruku da se Srebernica nikad ne smije zaboraviti i da se nikada nikome ne desi - poručio je predsjednik povjereništva AM SDA Tuzla Senad Mehmedinović.
 
Kako je kazao, ovo danas je jedna kap vode, naspram rijeka suza majki ubijene djece.
 
Predsjednica povjereništva AŽ SDA Tuzla Hidajeta Jarčević izjavila je za Fenu je da ova asocijacija dugi niz godina pruža podršku majkama Srebrenice svakog jedanaestog u mjesecu, tako da je ovo danas kontinuirana podrška koju žene iz SDA Tuzla čine. 

- Moramo kazati da smo danas tu, jer su majke Srebrenice odsutne, da pokažemo da nisu same, da smo sve majke i da suosjećamo sa njihovom tugom - naglasila je Jarčević.