BIH

ZENIČANIMA ONEMOGUĆEN ODLAZAK U POTOČARE Ogorčeni lošom organizacijom gradonačelnika

Na autobuskoj stanici odvijala se prava agonija

D. Pa.

11.7.2015

Veliki broj zeničke javnosti jutros je odmah nakon tri sata iza ponoći počeo pristizati na autobusku stanicu u Zenici, kako bi organizovanim prevozom otputovao u Potočare da odaju počast žrtvama srebreničkog genocida. Međutim, zbog loše organizovanosti na raspolaganju su bila svega dva autobusa, a koji su bili nedovoljni da prime sve one koji su izrazili želju da danas u Srebrenici budu sa porodicama stradalih te odaju počast kako porodicama tako i stradalima 11. jula 1995. godine.

Podsjetimo, iz Zenice je jutros krenulo ukupno šest autobusa od kojih su dva obezbijeđena od strane Grada Zenice, dva autobusa obezbijedilo je Federalno ministarstvo za boračka pitanja, dok je kompanija ArcelorMittal za svoje radnike također obezbijedila dva autobusa. Osim autobusa, organizovano je sa dva kombija krenula i navijačka skupina "Robijaši".

Tako je oko stotinjak ogorčenih Zeničana i Zeničanki moglo samo gledati u autobuse koji odlaze u Potočare, budući da se nadležni nisu mogli organizovati da obezbijede dovoljan broj autobusa sa kojima bi svi zainteresovani danas mogli otići u Potočare. Kako tvrde Zeničani koji su osvanuli na autobuskoj stanici nadajući se kako će ugledati novi autobus, ranijih godina nije bilo ovakvih propusta. Okrivljuju gradonačelnika Zenice, Husejina Smajlovića, koji se uporno poziva na status Grada Zenice a nije našao za shodno da svom Gradu omogući dostojanstven odlazak u Srebrenicu. 

- Ovo je jad i čemer Zenice, trebali su obezbijediti tri autobusa koji bi bili pripravni ako se ovako nešto desi. Na dvadesetu godišnjicu znali su da će odziv biti ogroman, nemam riječi za ovaj propust gradonačelnika Smajlovića – kazao je jedan od razočaranih Zeničana.

Ističu da su mogli pretpostaviti kako će ove godine zainteresovanost za odlazak u Srebrenicu biti znatno veća, budući da se radi o 20. godišnjici od počinjenog genocida. Umorni i razočarani pojedini su se uspjeli organizovati da ipak krenu privatnim automobilima, dok je velika većina pognutih glava nakon višesatne agonije morala poći svojim kućama.

Kako je to izgledalo jutros u Zenici i šta o svemu ovome misle građani Zenice, pogledajte u videoprilogu.